Liberecké muzeum zachránilo vzácnou mozaiku. „Je to unikát,“ říká restaurátorka

V zácnou mikromozaiku starou víc než sto let zachránili v Severočeském muzeu Liberci. Malý obraz Hejnické Madonny a Ježíška umně poskládaný z tisíců drobných čtyřiadvacetikarátovým zlatem zdobených skleněných dílků pochází podle ředitele muzea Jiřího Křížka patrně z vatikánských dílen. Poškozenou mozaiku ukradl zloděj z dnes už neexistujícího libereckého hřbitova a policie mu ji později zabavila. Dnes už je cenný obraz v Úněticích v dílně restaurátorky.

„Je to madonka s dítětem, půlfigura, je oděna v modrém rouchu, drží Ježíška,“ popisuje restaurátorka Magdalena Kracík Štorkánová a pokračuje: „V momentě, kdy jsem se dozvěděla, že v depozitáři Severočeského muzea je takovýto klenot, zajásala jsem a musím říct, že můj respekt k dílu přetrvá, je to unikát.“

Příběh obrazu: Hřbitov, krádež a "pobyt" v depozitáři

Mikromozaika uchvátila také ředitele Severočeského muzea v Liberci Jiřího Křížka. „Tento krásný obraz byl někdy v 70. letech ukraden ze zrušeného hřbitova v Liberci na Ruprechtické ulici. Policie následně u zloděje předmět našla, mezitím byl hřbitov zdevastován, že předmět nebylo kam vrátit,“ popisuje Křížek. Tak skončila mikromozaika v libereckém muzeu. „Tím, že byla uložena v depozitáři, dochovala se v přibližně stejném stavu, jako byla před 40 lety ukradena,“ dodává Křížek.

Ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek s mikromozaikou

Mozaika je velká přibližně dvacet krát třicet centimetrů. „Tato technika zlata v mozaice je přísně střeženým tajemstvím, jemně roztepaný zlatý plátek je tam zatavený mezi dvě vrstvy skla,“ vysvětluje restaurátorka. „Pro mě je to velká vzácnost, mozaikám se věnuju už několik let a nic takto krásného jsem v ruce ještě nedržela,“ uzavírá Kracík Štorkánová.

Mikromozaika zachráněná Severočeským muzeem
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio