Otcové za přítomnost u porodu platí – v Liberci 300 korun, v Jablonci 500

Nemocnice v našem kraji požadují poplatek za to, že může být u porodu otec nebo jiná – takzvaná třetí osoba. Zdůvodňují to náklady na nutné vybavení, jako jsou roušky nebo oděv. Podle rozhodnutí Ústavního soudu by ale neměli platit nic.

Je možné říct, že mám zájem pouze o tu přítomnost u porodu, ta je podle Ústavního soudu nezpoplatitelná – a o další služby nemám zájem, děkuji. právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota

Českolipská nemocnice chce po tatíncích 40 korun za sterilní jednorázový oděv. Naopak v nemocnici v Jablonci nad Nisou vybírají 500 korun za přítomnost další osoby u porodu, tedy nemusí to být otec, ale kdokoliv. Platí se taky za sterilní výbavu. Někde mezi tím je liberecká krajská nemocnice, která za peníze hradí třeba oblečení nebo úklid, říká mluvčí Václav Řičař: „Poplatek za přítomnost otce nebo kohokoli příbuzného od rodičky u porodu činí v liberecké nemocnici 300 korun. Jednorázový krycí materiál – roušky, čepice a podobné věci a samozřejmě taky náklady na úklid a dezinfekci té osoby.“ Podle mluvčího je to zcela v souladu se zákony i rozhodnutím Ústavního soudu.

Pokud se podíváme na webové stránky Ústavního soudu, tak se v tomu rozhodnutí v textu ze 26. dubna 2016 doslova uvádí, že „realizaci práva na přítomnost u porodu nelze podmínit úhradou běžných výdajů na provoz zdravotnického zařízení, mezi něž patří i náklady na jednorázový oděv a přezutí.“

Ministerstvo zdravotnictví plošný zákaz poplatků zavádět nechce. Přes mluvčí Štěpánky Čechové ale vzkázalo, že porodnice by měly respektovat Ústavní soud. Právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota rodinám rovnou radí, aby žádné poplatky neplatili. „Je možné říct, že mám zájem pouze o tu přítomnost u porodu, ta je podle Ústavního soudu nezpoplatitelná – a o další služby nemám zájem, děkuji,“ říká Candigliota.

autor: jch
Spustit audio