VIDEO: Omilostněný Kajínek a jeho odchod z věznice Rýnovice

Prezident Miloš Zeman udělil milost asi nejznámějšímu českému vězni a usvědčenému dvojnásobnému nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Ten v úterý opustil věznici Rýnovicích, před kterou čekalo mnoho novinářů. Kajínek nejprve pronesl před novináři krátký projev, pak dal prostor pro dotazy, které mohli pokládat všichni novináři. Upozorňujeme, že dotazy nejsou od redaktorky Českého rozhlasu.

„Rád bych vám všem poděkoval, že jste tady na mě čekali. Před mnoha lety jsem měl představu, že až nastane tento den, vyjdu z věznice Mírov, vyjdu z brány a půjdu pěšky sám, nikdo tam nebude, a půjdu pěšky do Mohelnice. S tím, že si to užiju, že tam budu sám a ta svoboda tím pro mě začíná.

Ve čtvrtek minulý týden za mnou přišel ředitel věznice a říká mi: Každým dnem čekáme, že budete propuštěn, tak se na to připravte. Vzhledem k té mé představě jsem ho požádal, jestli bych nemohl z věznice odejít nepozorovaně, abych mohl jít pěšky alespoň do Jablonce. Ředitel mi řekl, že to nepřipadá v úvahu, že jsem řadový vězeň jako všichni ostatní, takže musím přes tu bránu projít. Řekl jsem dobrá, tak já přes ni projdu a nechte to dál na mě.

V sobotu dopoledne za mnou ředitel poslal dva své lidi, kteří mi řekli: Ředitel vám nabízí, že se můžete vyhnout novinářům. Řekl jsem, že vzhledem k tomu, že ti lidé tam na mě čekají od čtvrtka, tak by bylo sprosté se jim vyhnout, takže se jim vyhnout nechci. Řekněte řediteli, že půjdu přes bránu jako každý řadový vězeň.

Večer v 18:30 mě navštívil ředitel přímo v cele, kde mi řekl, že jsme si ve čtvrtek nerozuměli, že mi nabízí, že do věznice pro mě může přijet, koho určím. Z věznice, že mě odvezou, tak že se novinářům vyhnu. Zopakoval jsem, že se vám vyhnout nechci, že vám chci poděkovat, že jste tady na mě čekali.

Chtěl bych strašně moc poděkovat všem lidem, kteří mě za ty roky podporovali, dodávali mi síly, snažili se mi pomáhat. Pokud máte nějaké otázky, ptejte se...,“ uzavřel úvodní proslov omilostněný Kajínek.

Podrobnosti čtěte na zpravodajském webu Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

Spustit audio