Úspěch v liberecké zoo: Pár ohrožených supů hnědých adoptoval cizí mládě

3. červen 2017

Vzácné mládě největšího evropského dravce supa hnědého z ostravské zoo má nové rodiče. Jeho vlastní se o něj nemohli postarat, proto mu našli náhradní v liberecké zoologické zahradě. Adopce ale nebyla jednoduchá. Supí otčím nejdřív z mláděte nebyl nijak nadšený. Nyní už ale o mládě starají. Supi hnědí jsou v přírodě téměř vyhubeni.

„My jsme měli předem jasno, jak to uděláme. Věděli jsme, že necháme oba dva rodiče. Doufali jsme, že ta samice na hnízdo přiletí první a že ta adopce proběhne bez problémů,“ popsal původní plány libereckých zoologů vedoucí úseku ptactva Jan Hanel. První do hnízda ale přiletěl samec.

Dramatické první setkání

„Samec z toho byl hodně nervózní, tak začal běhat po hnízdě sem a tam. Během toho ta samice naštěstí vyskákala na větve. Přiletěla na to hnízdo taky, což se jí povedlo v pravý okamžik, protože ten samec přiběhl k tomu mláděti a jednou do něj klovl zobákem. A do toho všeho tam přišla samice, do samce klovla zobákem, sedla si na mládě. Samec se během toho uklidnil a ona ho potom pomaličku víc a víc pouštěla k tomu mláděti a všechno je dobrý,“ pospal první dramatické okamžiky v supím hnízdě Jan Hanel.

Ani potom ale ještě neměli liberečtí zoologové vyhráno. Adoptivní rodiče sice mládě přijali, ale nechtěli ho krmit. „Prvních 24 hodin mládě nekrmili. Asi v jednu hodinu samec přinesl krmení, což v případě supů znamená, že ho letí někam spolknout, pak si ho nechá v sobě trošinku natrávit. Přiletí na hnízdečko a tam ho té samici podá tím způsobem, že ho vyvrhne těsně před to mládě. Oba dva se v tom vyvrženém koláčku začnou tak jako pošťourávat a podávat ho tomu mláděti. Potom ptáci začali krmit každé dvě hodiny a od té doby krmí perfektně, mládě roste,“ popsal zoolog Jan Hanel.

Mládě pochází z ostravské zoo, ale rodiče se o něj nemohli postarat

Supí rodinku ale návštěvníci neuvidí. Druh je podle chovatelů velmi nervózní a musí být v naprostém klidu. Jsou proto umístění v chovném zázemí liberecké zoologické zahrady.

Kriticky ohrožený druh

Supi hnědí jsou kriticky ohroženým druhem. Ve své domovině jsou téměř vyhubeni. Obývají především horská pásma ve výšce až 4000 metrů, a to hlavně ve Střední Asii a v oblasti Pyrenejského poloostrova. „Například na ostrově Mallorca bylo v osmdesátých letech spočítáno posledních dvacet jedinců, ale díky zoologickým zahradám a jejich chovným programům se daří supy hnědé do přírody navracet. Například na Mallorce ta populace čítá až osmdesát jedinců. Navracíme je i do Francie a také do Bulharska,“ pospala kritickou situaci supů hnědých mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

U adoptovaného supa hnědého zatím není jisté, jestli bude v rámci záchranného programu vypuštěn zpět do přírody, nebo zůstane jako chovný v některé ze zoologických zahrad.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio