Konec příplatků za roamingové volání. Operátoři ruší dražší volání v zemích EU

Operátoři T-Mobile a Vodafone v neděli 11. června spustili roamingové volání v zemích EU pro všechny své zákazníky za stejné ceny, jako telefonují v ČR. O2 tarif zavede 15. června, tedy v nejzazším termínu, stanoveném Evropskou unií. Stejné ceny se týkají i datových služeb a předplacených karet. Vyplývá to z informací firem.

Využívání roamingových služeb se podle mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové letos po zavedení opatření EU významně zvýší, ale konkrétní nárůst si netroufá predikovat. „Do provozu se promítá nejen ochota službu využívat, ale i to, jak zákazníci budou cestovat za hranice. Na to má vliv jak bezpečnostní, tak ekonomická situace,“ podotkla. Loni provolali zákazníci T-Mobilu po celém světě 79 milionů minut a přijali 105 milionů minut hovorů.

EU roaming bez příplatků T-Mobile klientům nabídl jako první operátor v ČR v rámci svých tarifů nové generace Mobil, které uvedl začátkem dubna. V neděli na něj převede ostatní zákazníky. Uvedl, že nebude pro EU nabízet žádnou alternativní roamingovou nabídku.

Nastavovat nemusíte nic

Roaming bez příplatků se týká i datových balíčků nebo dat dokoupených v průběhu zúčtovacího období. „Pro využití domácího tarifu v zahraničí si zákazníci nemusí speciálně nic nastavovat. Stačí si nechat zapnutý současný roamingový tarif Roaming na den nebo World Roaming. S oběma budou na cestách v EU využívat služby jako doma," uvedl viceprezident Vodafonu Petr Dvořák.

Za hranicemi využije roaming průměrně měsíčně 398 000 z 3,5 milionu zákazníků Vodafonu, z nich 94 procent využívá služby v rámci EU. Vodafone k tarifu Red LTE premium navíc zákazníkům přidá sedm dní Roamingu na den s neomezeným voláním, SMS a 100 MB dat denně do více než 120 zemí zóny Svět, kam patří například Turecko, Egypt, Švýcarsko či Andorra.

zdroj: ČTK
Spustit audio