V Liberci křtili audioknížku. Napínavý příběh putuje k dětem do škol po celém Česku

V obřadní síni liberecké radnice křtili novou audioknihu nazvanou podle stejnojmenné předlohy Martina Vopěnky Spící město. Příběh určený nevidomým dětem nastudovaly a namluvily děti z Libereckého kraje.

Audiokniha vznikla i díky projektu Krajské vědecké knihovny v Liberci. Od dnešních dní už můžou nevidomí posluchači v celé České republice poslouchat 16 takto zdramatizovaných knih známých autorů. Jejich vznik dlouhodobě finančně podporuje Nadační fond Českého rozhlasu Světluška.

Slavnostní křest CD proběhl v obřadní síni liberecké radnice. Na natáčení audioknihy se podílela celkem třicítka dětských herců, jednu z hlavních postav hrál Matěj Marek: „Bylo to úžasný. Audioknížka je pro nevidomé děti a pro děti, které neudrží knížku. Jsem pyšný na to, že můžu pomoct, protože je to skvělý projekt.“

Vznik audioknihy pro nevidomé připravuje každoročně celých deset měsíců Radka Vojáčková z liberecké knihovny. „Až v tom červnu může nastat radost, že jsme knížku zdárně dokončili a že je možná o něco hezčí než ta předchozí,“ říká knihovnice.

Slavnostní křest doprovodil svou hrou nevidomý klavírista Martin Jozífek

Autor knihy převedené do audiozáznamu je spisovatel Martin Vopěnka. „Byla to pro mě velká pocta, značí to, že mezi dětmi je knížka oblíbená…a je dobře, že se toho ujala profesionální režisérka,“ říká spisovatel. Audiokniha se pod velením Elišky Bejčkové točila čtyři dny. „Dva dny se natáčely děti, dva dny vypravěči,“ popisuje režisérka, podle které je audioknížek pro děti nedostatek. Příběh Zákázané město bude dělat radost dětem z celého Česka – liberecká knihovna cédéčka rozešle do škol pro zrakově postižené.

Slavnostní křest audioknihy

Čtěte také

Křest audioknihy proběhl v obřadní síni liberecké radnice
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio