Kluci z Jablonce vyráží na extrémní procházku. Norsko projdou z jihu na sever

Tři kamarádi z Jablonce nad Nisou, kteří dokončili semestr na vysoké škole, se chystají na prázdniny. Balí si batohy a vyrazí na dovolenou – mají před sebou 4 měsíce volna. Na tomhle příběhu by nebylo nic tak zvláštního, kdyby se kluci nechystali do Norska, které chtějí projít celé pěšky. Od jihu až na sever, což je zhruba 2 500 kilometrů.

Kývnul jsem na to a nervozita přichází... Myslím, že to bude boj hlavně s psychikou. Co se týče nohou, to je o vůli, každý den půjdeme zhruba čtyřicet kilometrů. Marek Cón, účastník expedice

„Z Liberce vyrazíme kamionem, který nás hodí do Osla, potom vlakem na nejjižnější bod Norska Lindesnes, tam začíná poutní cesta, která vede až na nejsevernější bod Evropy na Nordkapp. Je to dva a půl tisíce kilometrů,“ popisuje ve zkratce itinerář trasy jednadvacetiletý student Jirka Kočíb z Jablonce, který nepůjde s velkým batohem na zádech dlouhou štreku poprvé. Po maturitě se s dvěma kamarády vyporavil pěšky do italských Benátek. Tehdejší výlet po stopách Karla Hynka Máchy ho samozřejmě vyčerpal, ale zároveň ohromil, a tak se rozhodl v extrémních pěších túrách pokračovat.

Chce to trénink. Třeba výlety do Jizerek se zátěží

Narozdíl od Jirky a Dominika, půjde letos na dalekou cestu pěšky třetí z odváždné party – Marek Cón – poprvé. „Kývnul jsem na to a nervozita přichází. Začal jsem se připravovat, tak uvidíme, snad to nějak zvládneme. Myslím, že to bude boj hlavně s psychikou. Co se týče nohou, to je o vůli, každý den půjdeme zhruba čtyřicet kilometrů,“ říká Marek, který na norskou výpravu pečlivě trénuje. „Snažil jsem se chodit běhat, dávat si do batohu zátěž, když jsem šel na Černou Studnici,“ doplňuje.

A co je pro tři mladé Jablonečany motivací vydat se na tak dlouhou cestu norskou krajinou? „Chtěli jsme posunout naše limity. Řekli jsme si, že tisíc kilometrů je pro nás krátký,“ říká s úsměvem Jirka Kočíb. Všechny potřebné věci – jako oblečení, stan a další vybavení – si ponesou kluci v batohu na zádech. „Do batohu se vejde kolem dvaceti kilo, bereme i vařič a dokonce i prut. Mára se chystá rybařit,“ vysvětluje Jiří Kočíb.

Čtěte také

Na cestu tři studenti – cestovatelé vyrazí o tomto víkendu. Sledovat je můžete na facebooku na stránce No Way 2K17.

autor: sas
Spustit audio