Liberecká knihovna nabídla neopakovatelný hudebně-výtvarný zážitek

Švýcarská malířka kreslící podle tónů houslí talentovaného libereckého houslisty – takový multikulturní umělecký zážitek měli návštěvníci vernistáže výstavy v Krajské vědecké knihovně v Liberci, která vystavuje tvorbu současných knižních ilustrátorů ze Švýcarska.

Celou výstavu, které se účastní jedenáct výtvarníků, pomáhala organizovat a také se jí účastní sama ilustrátorka a malířka Lika Nüssli ze Saint Gallenu. „Pracuji tak, že udělám pár tahů, pár čar na začátku, obraz tam vzniká už v podstatě sám, je to ale těžké. Už to ale dělám celkem dlouho, začala jsem před deseti lety,“ popisuje svůj styl práce ilustrátorka Lika Nüssli.

Výstavě švýcarských ilustrátorů předcházelo představení českých autorů knižních ilustrací v St. Gallenu. „Ta výměna výstav proběhla během května, kdy naše skupina přijela do St. Gallen a přivezli jsme tam ilustrace českých autorů, které byly oceněny Zlatou stuhou 2016. Recipročně navázala tato výstava, kdy se švýcarské ilustrace přivezli k nám do Liberce,“ vysvětluje Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Obrázek, který kreslila švýcarská ilustrátorka Lika Nüssli během hraní Daniela Matejči, promítali na plátno

Knihovna návštěvníkům připravila nevšední zážitek. Během vernisáže mohli naživo sledovat, jak vznikají ilustrace Liky Nüssli, inspirované hudbou talentovaného libereckého houslisty, teprve dvanáctiletého Daniela Matejči. „Hru na housle trénuji každý den. Dvě až tři hodiny,“ říká talentovaný mladý houslista, který během vernisáže zahrál. Díla švýcarských ilustrátorů si návštěvníci knihovny můžou prohlédnout až od 29. června.

Ilustrace švýcarských autorů
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio