Oceňte výjimečné lidi za jejich skutky. Navrhněte je na poctu hejtmana

Do pátku 30. června přijímá Liberecký kraj nominace na tazvanou poctu hejtmana. Jde o ocenění osobností, které se významně zapsaly do historie kraje nebo se zasloužily o jeho dobré jméno. Letos můžou obyvatelé kraje do nominací promluvit popáté. Poctu hejtmana převezmou vybrané osobnosti na slavnostním večeru, který bude 24. října letošního roku.

Další informace najdeme na webových stránkách krajského úřadu, kde si taky můžeme stáhnout formulář – ten je možné na krajský úřad donést osobně, poslat poštou nebo e-mailem. Ve formuláři musejí zájemci zdůvodnit, proč by daný člověk měl ocenění dostat a taky čemu se věnuje. Nominovat tak lze aktivní lidi z různých oborů činnosti. Všechny návrhy pak posoudí skupina složená jak z politiků, tak ze zástupců organizací spjatých s krajem. Od roku 2006 získalo ocenění již 66 osobností.

Karel Hubáček, ale i herci, pedagogové, lékaři a váleční hrdinové

Ocenění získali lidé z nejrůznějších oborů. Když začneme ročníkem prvním, tak to byli architekt, lékař a sbormistr. Byl to sbormistr Severáčku Petr Pálka, který ho se svojí manželkou vedl devět let. Cenu dostal in memoriam.

Ocenění dostal taky architekt Ještědu Karel Hubáček, který dal stavbě dnešní typickou podobu. A tím třetím byl Petr Suchomel z krajské nemocnice Liberec, neurochirurg oceněný se svým týmem za unikátní operaci páteře. V průběhu let získali cenu hejtmana třeba herci, pedagogové, váleční hrdinové, historici, záchranáři nebo horolezci.

autor: jch
Spustit audio