Letecká záchranka v Liberci je nejmladší v Česku

Před pětadvaceti lety je pomáhali navigovat příbuzní zraněných, kteří mávali dole na zemi pod se helikoptérou velkým prosteradlem. Dnes létají s nejmodernějšími navigačními systémy a ve spolehlivých strojích. Řeč je o leteckých a horských záchranářích, kteří v Jizerských horách a okolí zachraňují lidské životy z vrtulníku. A to už 25 let.

Liberecká letecká záchranná služba je nejmladší v Česku, letos slaví čtvrt století svého fungování. Založení posledního českého stanoviště s heliportem iniciovali v Liberci členové Horské služby z Jizerských hor. Vrtulníky dnes vypadají úplně jinak než dřív, vzpomíná Miroslav Bíca, někdejší náčelník Horské služby Jizerských hor, který vznik stanoviště Kryštof 18 inicioval. „Vrtulníky byly konsturkčně z 50. let, byl tam problém s nasouváním nosítek, pak veškeré letové vlastnosti – když v létě mašina chvíli stála, začala se přehřívat,“ vzpomíná Bíca.

Posádka startuje z místa s označením Kryštof 18, kterým je liberecké letiště v Ostašově, zachraňovat životy v nepřístupném terénu. V časové tísni, ve skalách, na silnicích, téměř za každého počasí, a to zhruba 600 krát za rok.

Vzpomínky na provoz letecké záchranky jsou podle Miroslava Bíci místy hodně humorné, například někdejší navigace na přesné místo zásahu. Jeden příklad za všechny. „Jako poznávací znamení bylo, že tam bude paní – stát a mávat bílým prostěradlem…nebo jsme přistáli a pacient byl od nás další kilometr,“ vypráví Bíca.

Záchranář dělá pilotovi druhé oči

Liberecký kraj má jako jediný v Česku výhradní spolupráci leteckých a horských záchranářů. Jak to vypadá v akci, popisuje horský letecký expert Pavel Horký: „Pilot společně se zdravotnickým záchranářem navádějí vrtulník na místo zásahu, záchranář dělá pilotovi druhé oči – musí vrtulník navést na místo zásahu a letecký záchranář horské služby společně s lékařem se do místa zásahu slaňují.“ Na místě je pak letecký záchranář pobočníkem lékaře, zároveň se stará i o jeho bezpečnost, pokud zasahují v těžko přístupném terénu.

Zásahů je ročně kolem 600, pomoc horských háchranářů bývá potřeba jen někdy, říká ředitel liberecké letecké záchranky Miloš Odstrčil: „Těžce přístupné terény – co se týče nejenom výšky a neschůdnosti, ale i rozlohou – vojenský prostor Ralsko. Častý náš ‚zákazník‘ je dřevorubec.“

Letecká záchranná služba Libereckého kraje
autor: sas
Spustit audio