Největší evropskou nekomerční přehlídku skla a bižuterie zahájili v Jablonci

Od tohoto víkendu až do konce října můžou lidé v jabloneckém muzeu, galerii, Eurocentru nebo kostele vidět stovky moderních skleněných výtvorů od korálkových kabelek přes náhrdelníky a sochy po obří konvici na čaj.

Celkem pět výstav můžou lidé ve města s velkou umělecko-průmyslovou tradicí vidět od tohoto víkendu až do konce října. Většina ze stovek vystavených výtvorů je uměleckého charakteru.

Slavnostní průvod prošel v sobotu odpoledne celým městem, postupně k jednotlivým výstavám, kterých je teď v Jablonci celkem pět.

Ta první je za dveřmi kostela svaté Anny. Ředitelka Muzea skla a bižuterie Milada Valečková provází pochůzku po městě plném stovek skleněných objektů a šperků s tlampačem a k ruce má ještě silný hlas moderátora a popularizátora vědy Vladimíra Kořena.

Trienále přijel nejen moderovat, ale také obdivovat: „Um českých rukou se mi moc líbí. Práce se sklem je fascinující. Zamiloval jsem se do takové fialové ryby! Obdivuji, co skláři dokážou,“ říká.

Výstava přináší tradici i nové nápady

Právě studentské práce a výtvory mladých designérů a řemeslníků jsou podle akademiků tím hodně zajímavým, Česko je ostatně tradicí sklářských škol proslulé.

Pokračuje Jaroslav Polanecký, který na Trienále přijel z univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem: „Propojením vzdělávání technického a výtvarného jsme ve světě považováni za unikát,“ vysvětluje. „Unikátní je také spojení tradičních výrobců i nových mladých firem, doplňuje.

Většina věcí na Trienále má umělecký charakter, pokud ale čekáte ve výstavních sálech jen blyštivé korálkové šperky a tavené plastiky nebo broušené vázy, nechte se teď prosím vyvést z omylu - tady v Jablonci uvidíte i výstavu technického skla, které tvoří osmdesát pět procent českého sklářského exportu.

Uvidíte Panoramatické okno do osobního auta, lahve na víno, skleněné zátky do téhož, obklady a nebo hodně nepřehlédnutelný kousek - několikanásobně zvětšenou konvici na čaj, do které by se toho čaje vešlo 180 litrů.

autor: sas
Spustit audio