2 ze 3 věznic Libereckého kraje jsou přeplněné

Odsouzení lidé a lidé ve vazbě mají v některých věznicích v kraji méně místa, než odsouzení v jiných nápravných zařízeních. Věznice jsou v našem kraji i celkově v rámci České republiky přeplněné. Které dvě věznice Libereckého kraje mají více vězňů, než je jejich oficiální kapacita, se dozvíte v článku.

Věznice ve Stráži pod Ralskem má kapcitu 736 lidí, ve skutečnosti je tam ale 851 lidí. V Rýnovicích je počet lidí vyšší o zhruba padesátku vězňů. Liberecká vazební věznice je naopak naplněná zhruba z 80 procent a druhá skupina – tedy počet odsouzených ve výkonu trestu bez lidí ve vazbě – je v krajském městě méně početná než v jiných věznicích v našem kraji. Podle statistik tam jsou ještě dokonce volná místa.

Jak se nedostatek místa řeší

První věcí, která nijak neovlivní podobu věznice, je snížení obytovací plochy. Podle české legislativy to je možné u vězňů, kteří si odpykávají trest, jsou tedy tazvaně ve výkonu trestu. Tam jde snížit obytovací plocha ze 4 metrů čtverečních na 3 metry čtvereční. Dělají to tak třeba v Rýnovích, říká ředitel věznice Vlastimil Kříž. „Můžeme snížit ubytovací kapacitu na tři metry čtvereční, to znamená, že zde může být umístěno až 606 odsouzených. Zvyšuje se počet lůžek na jednotlivých ložnicích,“ popisuje ředitel věznice Rýnovice Vlastimil Kříž, polde kterého by v jedné ložnici nemělo být více než 12 mužů.

Na oddělení vazby se naopak dodržují předepsané 4 metry čtvereční ubytovací plochy na obviněného. V rýnovické věznici není možné řešit problém přeplněnosti stavebními úpravami. Od roku 2015 tam probíhá rozsáhlá rekonstrukce ubytoven vězňů. Mění se taky prostory, kde odsouzení pracují.

autor: jch
Spustit audio