Kozákov ovládli skateboardisté. Kopec sjíždějí rychlostí až 100 km/h

Vrch Kozákov u Turnova podeváté v historii patří skateboardistům. Při mezinárodních závodech se každoročně představí na 200 jezdců. Soutěží na trati dlouhé dva a půl kilometru s technickými pasážemi a serpentinami.

Závod na Kozákově je zařazen do seriálu mistrovství světa. Je jedním ze třinácti okruhů, kde se bojuje o body do celkové klasifikace. Ve dvou disciplínách. „Jedna kategorie je longboard, kdy jezdci stojí na dlouhém upraveném skateboardu a řítí se ve velké rychlosti dolů z kopce – to máme několik kategorií. Pak je kategorie, kdy se jezdí na speciální upravených skateboardech, na kterých se leží a jede dolů na rychlost,“ vysvětlil za organizátory jejich šéf Jan Profous. Těšit ho může skutečnost, že se přihlásilo téměř dvě stě jezdců prakticky z celého světa. „Nechybějí orientální země, jako je Malajsie, Austrálie, jsou tu jezdci z Argentiny, severní Ameriky, spousta Evropanů a zhruba deset Čechů.“

Na „rychlých prknech“ závodí i ženy

Těžko se mezi nimi hledají favorité. Rozhodnout může sebemenší chybička nebo pád. Podle organizátorů jsou žhavými kandidáty na vítězství Brazilci. „Jezdí opravdu rychle, z Čechů je naše želízko v ohni Vašek Čvančara,“ tvrdí Profous. Právě Václav Čvančara přiblížil kouzlo tohoto adrenalinového sportu. „Spočívá v tom, že jezdíme na longboardech co nejrychleji z kopce, protože nás to baví. Viděl jsem to, když jsem byl v Americe,“ říká závodník.

Speciálně upravený board

Z Kozákova se jezdci spouští až sto kilometrovou rychlostí. Nejen muži, ale i ženy. „Asi to chce mít specifickou náturu,“ říká za něžné pohlaví skateboardistka Viktorie Vitoušová. Zdaleka to ovšem není jen o tvrdé bitvě o body. „Lidi jsou tu z různých konců světa, užíváme si, že se po roce vidíme. Je to i o atmosféře, je to přátelské a všichni mají dobrou náladu, i když jsou to závody,“ dodává Vitoušová. Po kvalifikačních jízdách se o vítězi závodu rozhodne v sobotu.

Závody skateboardistů na Kozákově
autor: ppe
Spustit audio