Z Maďarska přijel do Liberce. Mravenečník Rio zatím ale spí jako Šípková Růženka

Prospal celý den jako Šípková Růženka a vypadal při tom jako obří kocour. Řeč je o mravenečníkovi, kterého nově chová zoologická zahrada v Liberci. Přicestoval tam až z Maďarska. Liberečtí zoologové s ním mají velké plány.

Mravenečník by měl být otcem záchranného chovu těchto v přírodě ohrožených zvířat. Mravenečníci mají nezvykle štíhlé tělo s dlouhým čumákem a ještě delším, víc než půlmetrovým jazykem, kterým loví svou potravu, termity a mravence. „Už jsme si ho pojmenovali, dali jsme mu jméno Rio. Zvíře je zahrnuto do chovného programu, plemenné knihy a tam se pracuje se jménem,“ vysvětluje zoolog Luboš Melichar. Ošetřovatelé z liberecké zoo měli radost z toho, jak je mravenečník velký a krásný. „Je to pravda, nečekali jsme takhle velké zvíře, při vážení jsme zjistili, že má 53 kilo.“

Pochutnává si na granulích a hovězím mase

Podle zoologa bylo ještě nedávno krmení mravenečníka problémové. „Dnes už jsou granule, které se obohatí masem. Třeba hovězí snědl celé,“ popisuje zoolog. Mravenečníka přivezl z maďarské zoologické zahrady ředitel David Nejedlo. „Kolegové v Maďarsku se s ním loučili poměrně vřele, bylo vidět, že ke zvířeti přilnuli,“ říká Nejedlo. Mravenečníka uvidí návštěvníci liberecké zoo od chvíle, až se samo zvíře odváží do výběhu. Zašupovací dveře má stále otevřené. Na začátku příštího roku přibude v Liberci k Riovi i samice, také dovezená z Maďarska. Liberečtí chovatelé doufají, že se chovný pár v budoucnu rozmnoží.

Informační cedule u mravenečníka
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio