Umí i „zpívat“. Chytrá slonice Rání žije v Liberci už půl století

Zoologická zahrada v Liberci je proslulá chovem bílých tygrů, jejím maskotem by ale spíš měla být indická slonice Rání. Ta je totiž s historií nejstarší zoo v České republice spjatá už nevěřitelné půl století. V roce 1967 ještě jako slůně přicestovala z Indie. Dnes je z ní podle chovatelů nadprůměrně inteligentní a emotivní sloní babička. Liberečtí zoologové chtějí její život lépe zdokumentovat a žádají návštěvníky o pomoc při hledání historických fotografií.

„Tenkrát přijela jako čtyřletá, měřila nějakých 145 centimetrů a vážila kolem 900 kilogramů,“ říká Václav Aschenbrenner, vedoucí úseku slonů. Za tu dobu, co Rání bydlí v liberecké zoo, pořádně vyrostla a zmohutněla – aktuálně váží přes tři tuny a vysoká je přes dva a půl metru. Slonice je nejenom krásná, ale taky inteligentní. Pověstná je například tím, že rozebere každý visací zámek, který u ní ve výběhu je. „Neodolal žádný zámek, byť to jsou zámky opravdu pevnostní, všechno se před ní musí jistit dvakrát až třikrát,“ popisuje s úsměvem ošetřovatel.

Přineste do zoo staré fotky Rání

Rání na jedné ze starých fotografií

Že má čtyřiapadesátiletá sloní dáma ráda lidi, o tom není pochyb. Najevo to dává vydáváním zvuku, který připomíná „cvrlikání“. „Radost projevuje takovým specifickým zvukem, to je pro člověka velká odměna,“ tvrdí Aschenbrenner. „Pětašedesát let sloního života je maximum, nicméně Rání je v dobré psychické i fyzické kondici, tak tu s námi určitě bude ještě dlouho,“ dodává ošetřovatel.

Liberecká zoo má dokonce i tři fotoalba s fotografiemi, které zachycují například první krůčky Rání v době, kdy jako slůně do města pod Ještědem přicestovala. Počet fotek by ale rádi zvětšili. „Chtěli bychom poprosit veřejnost, aby nám pomohla zdokumentovat půlstoletí Rání v zoo. Sháníme pro to fotky starší dvaceti let,“ říká mluvčí zoo Barbara Tesařová. Fotky sloní babičky Rání můžou návštěvníci do zahrady nosit osobně, nebo je poslat e-mailem na info@zooliberec.cz. V zoo nakonec vylosují adresy dárců fotografií a jeden z nich získá rodinnou vstupenku do zahrady.

Slonice Rání
Slonice Rání s ošetřovatelem
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio