Odhalte tajemství operních premiér. Co chystá Šaldovo divadlo na novou sezónu?

Liberecké divadlo F. X. Šaldy láká své diváky nové sezóny na čtyři operní premiéry, jeden mimořádný operní projekt určený dětem a chybět nebudou ani tradiční koncerty symfonického orchestru. Opera má také novou posilu – nadějného slovenského barytonistu Czabu Kotlára. Ten se představí hned v první operní premiéře.

„Je to mladý, charizmatický a velmi nadějný slovenský barytonista, byl oceněn na několika mezinárodních soutěžích jako výrazný talent a zpíval také na mnoha festivalech po celém světě,“ představuje Czabu Kotlára dramaturgyně Lenka Chválová, na jeho výkony se těší i režisérka Linda Keprtová: „Barytonista v tomto divadle chyběl. Jedna z filozofií liberecké opery je dávat příležitost mladým a talentovaným zpěvákům.“

Hudební skvost, který se hraje vzácně

Šéf opery Martin Doubravský s Lindou Keprtovou pracují s libereckým souborem momentálně na slavném příběhu o francouzské hrdince Johance z Arku Petra Iljiče Čajkovského, dodává Lenka Chválová: „Je to hudební skvost, který by si příznivci opery rozhodně neměli nechat ujít, hrává se totiž velmi vzácně.“

PREMIÉRY SEZÓNY 2017/2018:
22. září – Panna Orleánská (P. I. Čajkovskij)
15. prosince – Dvě vdovy (B. Smetana)
9. března – Bohéma (G. Puccini)
18. května – Noc v Benátkách (J. Strauss)

Na sklonku roku čekají liberecké diváky Dvě vdovy Bedřicha Smetany v podání známého českého dirigenta Roberta Jindry. Na příští jaro připravuje operní soubor Bohému Giacoma Pucciniho. Posledním titulem nové sezóny je jedna z nejslavnějších operet vůbec – Noc v Benátkách Johanna Strausse.

Nejbližší operní premiéra divadla F. X. Šaldy Panna Orleánská Petra Iljiče Čajkovského s Czabou Kotlárem a Alžbětou Vomáčkovou v hlavních rolích bude 22. září.

Liberečané se dnes (31. 8.) ve 20 hodin večer před libereckou radnicí dozvědí vítěze třetího ročníku ankety Liberecká Thálie. Po jejím vyhlášení je čeká open air představení Posedlost baletem II.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio