VIDEO: Barevný, voňavý a plný dobrot. Takový byl festival Liberec – jedno město pro všechny

Stovky lidí navštívily v Liberci Festival národnostních menšin pořádaný Komunitním střediskem Kontakt. Před libereckou radnicí představovali cizinci, kteří ve městě žijí, svou kulturu i kulinářské speciality.

„Liberec není jen o tom, že tu žijí Liberečané. Je multikulturním městem a občas to lidé ani nevnímají,“ říká Michael Dufek, ředitel Komunitního střediska Kontakt. Letos poprvé se na festivalu představila i francouzská a mongolská komunita.

Redaktorka Českého rozhlasu Liberec, Lucie Fürstová, si z festivalu odnesla zajímavý zážitek. Nechala se totiž obléct do indického sárí, sedm metrů dlouhého pruhu látky. Jak jí to slušelo, se můžete podívat na videu:

„Není to žádný objev, kultura a dobré jídlo lidi spojují přirozeným a nejjednodušším způsobem,“ podotýká Dufek. Indické mléko z růží, romské bramborové placky nebo vietnamské jarní závitky – to vše a mnohem víc nabízeli cizinci k ochutnání návštěvníkům 6. ročníku festivalu. A zájem byl veliký, u stánků jednotlivých zemí byly dlouhé fronty. „Je zajímavé poznat, co jedí u sousedů, u lidí, kteří tu s námi žijí,“ komentovala jedna z návštěvnic festivalu.

Temperamentní romské tanečnice rozproudily svým vystoupením skvělou atmosféru

Pořadatel festivalu, Komunitní středisko Kontakt, slaví 10 let od svého založení. 9. září pořádá pro veřejnost Den otevřených dveří s bohatým programem a desetipatrovým dortem v budově bývalé oblastní galerie vedle libereckého zámečku.

Návštěvníci festivalu mohli ochutnat nejrůznější dobroty
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio