Houbaři trnem v oku ochranářů: V zakázaných místech parkují i houbaří

S končící houbařskou sezónou se v lesích hlavně o víkendech objevují návštěvníci, kteří nerespektují zákazy vjezdu aut a často také sbírají houby na zakázaných místech. Podle lesního zákona je může sbírat kdokoliv pro vlastní potřebu i v chráněných krajinných oblastech. I v nich jsou ale pravidla, která musejí návštěvníci dodržovat.

Lidé mnohdy chodí v chráněných oblastech na houby i do míst, kde to není dovoleno. Někde totiž nelze vstupovat do lesa mimo turistické trasy. To je případ přírodních rezervací, které ale v našem kraji zasahují jen zanedbatelnou část území, řádově je jich několik procent v rámci rozlohy všech chráněných krajinných oblastí v kraji. Statut CHKO má oblast části Jizerských hor, Českého ráje, Lužických hor a taky Máchova kraje na Českolipsku.

Pozor na parkování kolem soušské silnice

Řada houbařů se do lesů dopravuje autem a parkuje na místech zákazu, což je podle ochranářů větší problém než samotný sběr hub v lese. Provoz se zvyšuje ve vyhlášených houbařských oblastech o víkendech a svátcích. Podle Jiřího Huška z Agentury ochrany přírody a krajiny jsou to letos třeba tato místa: „Okolí Oldřichova v Hájích, na území Jizerskohorských bučin nebo na náhorní plošině Jizerských hor, například okolo soušské silnice, kde jsou zákazy zastavení a odstavování aut v lesích.“

Přestupky může řešit policie nebo také vlastník lesa, tím jsou třeba státní Lesy České republiky. Ochranáři mohou dávat ale pokuty také, nebo věc předat do správního řízení.

Les, houby (ilustr. foto)
autor: jch
Spustit audio