VIDEO: Senioři závodili v chůzi na 1600 metrů. Vyhráli ti z Frýdlantu

Senioři z Liberce, Jablonce a Frýdlantu odstartovali v libereckém Ekoparku svůj závod v rychlé chůzi na 1600 metrů. Na 10. ročníku Seniorské míle se jich sešlo skoro sedmdesát. Někteří brali závod smrtelně vážně a dlouho na něj trénovali, jiní si ho užili skoro jako procházku.

Nejrychlejší byli senioři z Frýdlantu, absolutním vítězem byl Václav Marmange z tamějšího Klubu českých turistů. „Bylo to na mě moc krátký… jednou jsem to už skoro vyhrál, ale dal jsem přednost ženám,“ uvedl vítěz v cíli.

Jak skvěle to závodníkům na Seniorské míli šlapalo, se můžete podívat na tomto videu. Upozorňujeme, že vybrané pasáže jsou několikanásobně zrychlené.

Trasa závodu vedla z libereckého Ekoparku k fotbalovému stadionu Slovanu, oklikou po cyklostezce u Nisy zpátky. Na start vyrazila i sedmdesátiletá Irena Jirásková, která na trati nasadila výborné tempo. „Prožíváme to. Taky vnímáme, že je nás tu méně, protože stárneme,“ řekla s úsměvem závodnice.

Vítězem Seniorské míle 2017 se stal turista Václav Marmange z Frýdlantu. V cíli ho ihned zpovídala redaktorka Lucie Fürstová

Podle pravidel závodu se senioři nesměli rozběhnout, povolená byla jen rychlá chůze. „Běhání je přísně zakázáno. Celý závod je určen seniorům. Řekli jsme, že to bude závod v chůzi, což je bezpečnější disciplína než běh,“ uvedl za pořadatele Michael Dufek, ředitel Komunitního střediska Kontakt v Liberci.

Účastníci Seniorské míle 2017
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio