Respekt a porozumění. O propojení generací se snaží putovní festival, v Liberci je podruhé

Krajská vědecká knihovna v Liberci představuje výstavu, která je součástí putovního celorepublikového festivalu nazvaného Očima generací. Děti z mateřských školek, studenti a senioři – ti všichni společně tvořili výtvarná ale i literární díla. Výsledky jejich snažení, které je mělo sblížit, jsou právě teď k vidění ve třetím patře knihovny.

Výstavu Vystup z ulity hudebně zahájila Andrea Balharová z Liberce, která skládá vlastní písně. „Je to projekt, který by měl k sobě přivést generace mladých, dospělých a seniorů. Snažíme se to dělat uměním – výtvarnou a literární tvorbou a pokud možno i volnočasovými aktivitami jako je zpěv, hudba, tanec a divadlo,“ říká ředitelka festivalu Eva Nytrová. Festival je putovní, putuje po celém Česku – do všech krajských měst. V Liberci je už podruhé.

Pro mě je to velmi vysoké umění. Pokud se nám ty generace podaří k sobě dostat mimo počítače, televizi, najednou třeba mládež zjistí, že senioři jsou aktivní, píšou knihy, naopak senioři můžou nahlédnout do života mládeže a jsou mile překvapeni. Eva Nytrová

„Je to o tom ukázat pozitivní vzory,“ zdůrazňuje Nytrová a pokračuje: „Naše společnost je nastavená na spoustu negativních informací. Mám představu, že když budeme ukazovat to hezké, lidé budou na svět pohlížet jinak, vnímat se jinak.“ Výstava už „navštívila“ přes stovku českých měst. V Libereckém kraji se výstavy zúčastnilo zhruba 30 autorů – jejich výtvarná a literární díla budou v Krajské vědecké knihovně v Liberci k vidění až do 27. listopadu.

Na výstavu Ven z ulity navážou ještě workshopy a autorská čtení – 20. října v Krajské vědecké knihovně v Liberci, a to od 10 do 14 hodin.

Hudební vystoupení v úvodu vernisáže výstavy
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio