Liberec má novou autobusovou zastávku

4. červenec 2005

Další umělecké dílo ve veřejném prostoru mají ode 1. července k potěše oka, diskusi i praktickému využití obyvatelé i návštěvníci Liberce. Novou autobusovou zastávku naproti Divadlu F. X. Šaldy vytvořil pražský sochař David Černý na zakázku liberecké radnice. Bronzová monumentální plastika v sobě skrývá atributy města, jak je sestavil autor.Většina médií o díle psala jako o "hostině obrů" - po letmém pohledu snad může prostřený stůl, jenž tvoří střechu zastávky, něco takového připomínat. "Prostřeny" však jsou předměty charakterizující někdejší česko-německo-židovské městské společenství. Vedle německého "krieglu" na pivo stojí skácený židovský svícen, česká váza, liberecké párky a impozantní masožravá rostlina z místní vyhlášené botanické zahrady. A cestující budou na svůj spoj čekat dole pod stolem.

Černý na tiskové konferenci ostře kritizoval mediální agenturu, která podle něj zavádějící název plastiky vypustila do světa a většina novinářů jej opakovala. "Není to žádná hostina, je to prostě zastávka - autobusová i časová. Jsou na ní předměty, které vnímám jako atributy Liberce," řekl. Zastávka má podle něj rušné místo v centru města zpomalit, je i místem zasutých vzpomínek. Dnes ocenil přístup města Liberce, které jako jedno z mála českých sídel fandí umění ve veřejném prostoru. "Bylo by moc dobré, kdyby podobné aktivity mohly vznikat i v jiných městech," řekl. Liberecký primátor Jiří Kittner připomněl, že pokud bude ve své funkci, bude podobným projektům vždy fandit. Liberec z hlediska prezentace umění ve veřejném prostoru patří mezi osvícenější česká města. Před Severočeským muzeem umístil loni Pyramidu pro Liberecký kraj sochař Marian Karel, v Krajské vědecké knihovně je zase instalována plastika Lukáše Rittsteina Valentina, jež je poctou muzikantovi Mejlovi Hlavsovi. Plastika Koule Milana Housera slouží zároveň jako zábrana proti vjezdu na pěší zónu. Instalaci těchto děl, stejně jako Černého objektu, podpořila nadace Spacium.

Postavení netradiční zastávky stálo 5,5 milionu korun. Z toho čtyři miliony šly ze státního rozpočtu. "Dostali jsme je na činnost nadace na základě naší předchozí činnosti a rozhodli jsme se je věnovat právě na toto dílo," řekl ČTK David Sekanina z nadace. Přibližně 1,2 milionu korun věnovala radnice a zbytek sponzoři.

zdroj: ČTK
Spustit audio