50 let uplynulo od vyhlášení unikátní paledové jeskyně Naděje u Suchého vrchu přírodní památkou

8. srpen 2016

Je tomu právě padesát let, kdy byla unikátní paledová jeskyně Naděje v Lužických horách vyhlášena přírodní památkou. Panují v ní takové mikroklimatické podmínky, že se tam ledové krápníky udrží velkou část roku. Jedná se o jedinou jeskyni svého druhu v Čechách.

Ještě v 19. století byla jeskyně volně přístupná. Teď její vchod kryje kovová mříž.

„Pokud člověk vstupuje do paledové jeskyně, tak ji poškozuje, protože ona funguje jako chladnička,“ vysvětluje chiropterolog Dan Horáček, který chodí do jeskyně jen párkrát do roka ‒ pozorovat netopýry.

„Dalším důvodem je bezpečnost návštěvníků, protože vchod vede kolmo dolů. A pak také proto, že vandalové do jeskyně házeli odpadky a dokonce tu dělali i ohně,“ dodává vedoucí CHKO Lužické hory Tomáš Besta.

Do paledové jeskyně pravidelně zalétává 11 druhů netopýrů, kteří se zde páří. „Je to vlastně taková netopýří diskotéka,“ usmívá se Tomáš Besta.

Jeskyně se odborně nazývá paledová. Nevznikla totiž erozí vápence, ale mrazovým zvětráváním znělce.

„Bohužel v dnešní době, kvůli klimatickým změnám, se už ledová výzdoba neutvořila. Přesto se snažíme, pokud jsou dobré klimatické podmínky, vždy kolem 22. dubna tuto jeskyni alespoň částečně zpřístupnit,“ dodává Tomáš Besta.

Spustit audio