Primátor Liberce podává trestní oznámení kvůli zakázkám

13. duben 2011

Primátor Liberce Jan Korytář a jeho ekonomický náměstek Jaroslav Baxa podávají trestní oznámení na neznámého pachatele. Důvodem jsou údajné pletichy při zadávání veřejných zakázek na rekonstrukci Městských lázní a plaveckého bazénu.

Podle Jana Korytáře byla u obou veřejných zakázek špatně nastavená ekonomická a kvalifikační kritéria pro soutěžící stavební firmy. „Ekonomická kritéria podle našich dohadů nápadně kopírují ekonomické kritéria jednoho z uchazečů o tuto zakázku. Jedná se o společnost Syner.“

Společnost Syner získala ve veřejné soutěži zakázku na dostavbu plaveckého bazénu za 116 milionů korun. Ještě v únoru jsme byli z pověření města vyzváni ke zdůvodnění mimořádně nízké ceny, tvrdí generální ředitel firmy Martin Borovička. „To se nám podařilo nějak zdůvodnit. Následně nám pan Korytář oznámil, že naši nabídka na bazén je nejvhodnější, a že jsme tedy byli vybráni. Dostali jsme to oficiálním dopisem.“ O tom, že je se smlouvou problém, se prý Borovička dozvěděl až po březnovém zastupitelstvu z médií.

Protikorupční policie by se podle Jana Korytáře měla zabývat například účastí bývalého primátora Jiřího Kittnera a Tomáše Hampla ve výběrové komisi. Oba měli být podle něj pro možnou podjatost z výběrové komise vyloučeni. „Inženýr Kittner je bývalým finančním ředitelem společnosti Syner. Tomáš Hampl je bývalý člen představenstva společnosti Investorsko inženýrská, což je původně dceřiná společnost Syneru.“

Jiří Kittner namítá, že nebyl členem hodnotící komise, ale pouze té, která otvírala obálky. Stavební firma Syner připravuje žaloby pro poškození dobrého jména na primátora Jana Korytáře a jeho náměstka Jaromíra Baxu a zřejmě i další lidi.

Rozhodnutí nepodepsat obě smlouvy, zrušit soutěž a vyhlásit novou, bylo podle primátora hlavním důvodem, proč se na konci března v Liberci rozpadla koalice. Bývalí koaliční partneři to odmítají a mluví o nedostatku komunikace.

Už na tuto sobotu se v Liberci chystá mimořádné zastupitelstvo. Jeho hlavním bodem bude hlasování o odvolání Jana Korytáře a jeho ekonomického náměstka Jaroslava Baxy.

autor: Eva Malá
Spustit audio