Na čerstvé ovoce lákají nejen farmářské trhy a biopotraviny, ale i biobedýnky

8. červen 2011

Biobedýnka. To je slovo, které se stalo jakýmsi zaklínadlem moderní doby. Biobedýnky všichni chtějí, je jich nedostatek, farmáři je nestíhají dodávat. Tak by se dala ve zkratce shrnout problematika čerstvé zeleniny a ovoce z českých biofarem a od malých pěstitelů.

„Biobedýnky jsou způsob prodeje biozeleniny od českých pěstitelů, při kterém se vynechávají mezičlánky – od pěstitele přímo ke spotřebiteli.“ vysvětluje pěstitel a organizátor Hynek Hruška.

Když si tedy objednám biobedýnku, co to pro mě vlastně jako pro spotřebitele znamená? „Každý týden dostanete výběr toho, co právě dozrává za předem danou cenu na konkrétním odběrném místě.“ popisuje Hruška.

V bedýnkách navíc nemusí být jen ovoce a zelenina, ale také mléčné výrobky, bylinky nebo koření. Zájem je velký, přesto jsou lidé, kteří biopotravinám nevěří.

O co jsou tedy biopotraviny lepší než ty klasické? Hynek Hruška vysvětluje: „Je tam několik aspektů – péče o krajinu a půdu, potraviny jsou chutnější a přestože to nebylo vědecky dokázáno, myslím si že je logické, že když na něco sypete po celou dobu pěstování chemii, na kvalitě to stopy zanechá.“

autor: sas
Spustit audio