V Liberci skončil festival Mateřinka

19. červen 2011

V Liberci skončil mezinárodní festival profesionálních loutkových divadel Mateřinka 2011. Během pěti dní shlédli malí a velcí diváci na tři desítky představení v podání divadel z Česka a pěti zemí.

Nejvzdálenější účastník festivalu byl z Japonska, stínové divadlo KAKASHI-ZA z Jokohamy, které uvedlo na závěr festivalu originální nesoutěžní představení Ruce a stíny. Tříčlenná porota Mateřinky udělila ocenění Petrovi Matáskovi za výpravu k inscenaci Jakub a obří broskev v podání pořádajícího libereckého Naivního divadla.

Porotě se líbil taky scénář představení Zlatá husa pražského divadla Buchty a loutky a hudba Jana Matáska v představení Moje první encyklopedie pražského divadla Minor. Divadlo dobré kávy a Jakub Folvarčný získali ocenění za inscenaci Vlk a hlad.

Ceny za hudbu a přínos pro nejmenší diváky si odnesla maďarsko-belgická pohádka Ha Dede v podání divadla z maďarské Pécze. Člen poroty Karel Král z časopisu Svět a divadlo připomněl, že toto představení plné zajímavých zvukových a obrazových efektů sledovala se zájmem i miminka. „Pro ně je humor něco, co dospělý často ani nechápe. Já to vidím na svém vnukovi."



Všechna ocenění předali radní města Liberec-primátorka Martina Rosenbergová a její náměstci Jiří Šolc a Kamil Jan Svoboda.

Spustit audio