V Novém Městě pod Smrkem otevřeli další úsek singltreku

26. červen 2011

Milovníci jízdy na horském kole dostali o tomto víkendu v Jizerských horách pěkný dárek- k 12 kilometrům unikátní v Česku jediné přírodní cyklostezky- takzvaného singltreku- přibylo dalších šest. Po speciálně upravených lesních stezkách, na kterých se samozřejmě nesetkáte s asfaltem, se dostanete od koupaliště v Novém Městě pod Smrkem až do Polska. Na startu se hned po slavnostním zahájení sešly desítky bikerů i rekreačních cyklistů.

Milovníci jízdy na kole po speciálně upravených lesních stezkách-po takzvaných singltrecích- mohou jezdit v Jizerských horách po dalším šestikilometrovém úseku trati.Ta startuje u koupaliště v Novém Městě pod Smrkem a spojuje se také se stezkami v sousedním Polsku. Singltreky jsou přírodní upravené stezky většinou vedoucí lesem. Jejich rodiště je ve Velké Británii-konkrétně ve Walesu a právě Welšan Daffyd Davis /dejfyd dejvis/ je taky autorem první přírodní stezky v Česku- vznikla loni mezi Lázněmi Libverda a Novým Městem pod Smrkem- jejích prvních 12 kilometrů přivítali nejen bikeři,ale i sváteční cyklisté.Už v polovině července vyroste na novoměstském koupališti singltrekové centrum s možností seřízení nebo umytí kol a dalšími službami. V příštím roce si cyklisté zajezdí na 22 kilometrové tratí v Česku a 18 kilometrů Polsku.

Na slavnostním zahájení provozu na dalším šestikilometrovém úseku singltreku na koupališti v Novém Městě pod Smrkem jsme byli s redaktorkou Ivanou Bernáthovou. Od příštího roku by se měli cyklisté dostat po této přírodní cyklostezce až do polských lázní Swieradow Zdroj.


Zvětšit mapu
Spustit audio