Romské sdružení vidí za útokem v Novém Boru nudu a nezaměstnanost

15. srpen 2011

V Novém Boru se sešlo česko-romské občanské sdružení, aby se vyjádřilo ke krvavému incidentu, ke kterému došlo v Novém Boru na Českolipsku minulou neděli. V tamní herně zaútočila skupina mužů romského původu na hosty baru a tři z nich pak skončili v péči lékařů.Jeden z mužů utrpěl velmi vážná zranění.

Co incidentu předcházelo není přesně jasné, policie celý případ vyšetřuje. Údajně šlo o to, že barmanka nechtěla vydat mladíkům výhru z automatů, navíc se měl romským mužům někdo vysmívat. Na to si útočníci donesli mačety a obušky a strhla se bitka. Policie ale pracuje i s dalšími verzemi.

Česko-romské sdružení celý incident mrzí, zároveň je ale potřeba podle nich zdůraznit, že k celé potyčce došlo údajně de facto v sebeobraně, jak říká mluvčí sdružení Štefan Gorol.

„Jako česko–romské sdružení to odsuzujeme, zároveň je ale potřeba podívat se na to, proč se to stalo. Kdyby ta barmanka nepustila tu omladinu dovnitř, tak by se ta politováníhodné věc neudála. Ona evidentně viděla že to jsou mladiství a přesto je tam pustila. Když viděla že mají peníze a hrají automaty, tak to bylo dobré. Když vyhráli nějaký obnos a chtěli si vzít ty peníze, tak už na ně poštvala, údajně, ty svoje gorily. Takže za vinu to dáváme té barmance.“ shrnuje Štefan Gorol.

K tomu, že romští mladíci nemohou být tak zcela na vině se přiklání také novoborská obyvatelka Miroslava Chadrabová, která je dlouhé roky sousedkou několika útočníků.

„Znám je velice dobře, bydleli dole devět let, nikdy s námi neměli žádné problémy... Aby někomu vyhrožovali s mačetami nebo noži? Naopak – vstřícní sousedi, hodní, vychovaní kluci, i rodiče je vedli k tomu aby tak zacházeli s lidmi. Prostě nevěřím tomu co tam bylo řečeno, co se vevnitř odehrálo. Protože ty kluky znám odmalička...“ hájí romské mladíky Miroslava Chadrabová.

Naopak zcela proti tomu, že mladíci jsou nevinní, se staví novoborská radnice v čele se starostou Jaromírem Dvořákem.

„Já ten útok jednoznačně odsuzuji. Nechci tomu útoku přikládat nějaký rasový podtext – všechny ty skutečnosti musí zjistit policie. Já říkám čtyři základní věci – nesouhlasím s jakýmkoliv omlouváním nebo zjednodušováním toho problému, zadruhé – chci aby policie co nejrychleji vyšetřila to co se tam stalo a byli zadrženi ti, co to způsobili. Zatřetí – aby těm lidem přináležel náležitý trest, který jim za to přísluší a začtvrté – domnívám se, že by si toto město nezasloužilo nějaké pravicové pochody a další zbytečnou eskalaci napětí.“ říká Jaromír Dvořák.

Štefan Gorol upozorňuje, že celý incident je součástí problémů české společnosti jako takové. Romové prý nemají práci a tak tráví volný čas například právě po hernách: „Ta omladina nemá kde se scházet, ta omladina nemůže být zaměstnaná a takhle se to stává dál a dál... Tato mládež nemůže přijít do pracovního procesu. Říkám – dejte lidem práci, dáte jim čest. Dejte lidem práci – dáte jim motivaci. My chceme jen důstojně v tomto městě žít. Chceme aby tu nebyly nějaké pogromy na Romy.“

Pogromy na Romy má Štefan Gorol na mysli fakt, že dnes odpoledne, 15. srpna,se chystá v Novém Boru demonstrace za dozoru policie, která má být pravicových pochodem a protestní akcí proti násilí, které prý páchají na Novoborsku Romové.

autor: sas
Spustit audio