Jablonecká čtvrť Kokonín se chce odtrhnout od města

22. listopad 2011

Do čtyř měsíců by se v části Jablonce nad Nisou - Kokoníně mělo konat referendum o odtržení od města. Potřebnou petici podepsalo téměř 540 obyvatel. Zástupci petičního výboru proto seznam tento týden předají jabloneckým zastupitelům.

Vzhledem k tomu, že petici za vyhlášení referenda podepsalo 540 lidí a v Kokoníně jich bydlí přibližně 720, má tato část Jablonce velkou šanci na získání samostatnosti.

Jablonecká radnice by do čtyř měsíců od předání petice za odtržení měla vyhlásit termín konání referenda. Jasno má být do poloviny příštího roku.

Obyvatelé Kokonína budou vlastně rozhodovat o navrhované stavbě čistírny odpadních vod, kterou prosazuje Jablonec, a která se mnoha lidem nelíbí - čistička má totiž stát poblíž obytných domů.

Místostarosta Jablonce Petr Tulpa nevýhody projektu přiznává, podle něj se ale musí i u jiné varianty počítat zase s jinými potížemi.

Podle odpůrců čistírny by samostatný Kokonín k dosud plánovanému projektu nedal stavební povolení. Podle místostarosty Jablonce nad Nisou Petra Tulpy radnice Kokonínu v odtržení bránit rozhodně nebude.

autor: leš
Spustit audio