Úrazům na horách se dá předejít ostražitostí a dodržováním pravidel

2. leden 2012

Zlomené zápěstí, rozbitá hlava, poranění hrudníku a další a další úrazy. To řeší během zimní sezóny na horách v Libereckém kraji horská služba. Někdy dojde k úrazům nešťastnou náhodou a souhrou nepříznivých okolností, často si ale lyžaři a snowboardisté způsobí poranění sami svým neopatrným chováním.

K úrazům dochází jednak souhrou nešťastných náhod a okolností, ale často si také lyžaři způsobí zranění prý sami. Existuje vůbec nějaká prevence před úrazy? „Dalo by se to shrnout do dvou bodů – to, čím se vyzbrojím a to, jak se budu chovat na sjezdovce.“ konstatuje lékař horské služby Jiří Kovář.

Doba se totiž mění, a s ní i lyže, rychlost, možnosti. A to si musejí lyžaři prý uvědomit. „Dnešní doba carvingových lyží je doba daleko rychlejšího lyžování. Střet s něčím nebo s někým e pak daleko závažnější - to si musí lyžaři uvědomit...“ varuje Jiří Kovář, lékař horské záchranné služby.

O úrazech a také o tom, jak jim předejít, si povídala redaktorka Šárka Škapiková s lékařem horské služby, Jiřím Kovářem.

autor: sas
Spustit audio