Akrobatický lyžař Daniel Honzig trénuje na univerziádu do Kazachstánu

16. říjen 2017

Na lyže se postavil už ve třech letech a o čtyři roky později získával první zkušenosti s akrobatickým lyžováním. Daniel Honzig dnes reprezentuje při jízdě v boulích barvy jablonecké Bižuterie. Nyní, ve svých dvaceti čtyřech letech se chystá na Zimní světovou univerziádu do Kazachstánu a přemýšlí i o olympiádě.

„Teď vrcholí olympiáda, kam bych se chtěl kvalifikovat. Dělám pro to všechno,“ prozradil své plány Daniel Honzig. K největším úspěchům jeho dosavadní kariéry patří na domácí scéně dva tituly mistra České republiky. „Z těch zahraničních, které jsou pro mě prioritní, mám nejlepší místo na univerziádě, před dvěma lety, kde jsem byl desátý, a v tom samém roce jsem byl třicátý třetí na mistrovství světa dospělých,“ doplnil Honzig. A možná i výzva do další části sezóny. Přeci jen olympiáda je až za rok. „Teď odlétám 26. ledna s trenérem do Kazachstánu na univerziádu. Tam bych chtěl to své desáté místo ještě vylepšit, případně se pak ještě kvalifikovat na mistrovství světa, které je začátkem března. Mezitím mě samozřejmě ještě čekají i jiné závody,“ doplnil Honzig.

Daniel Honzig trénuje na Zimní univerziádu v Kazachstánu

Startovat bude pod trenérským dohledem Filipa Vícha. Ten potvrdil, že se jeho svěřenec v poslední době zlepšil a skutečně může atakovat umístění v první desítce. „Uvidí se, kdo všechno na univerziádu dojede, protože se běží seriál světového poháru a ti lidé jsou rozjetí po závodech v Americe. Nicméně na minulé univerziádě skončil na desátém místě a myslím, že se zlepšil,“ řekl trenér Vícha. Záleží na tom, co předvede na závodech, kde výkony akrobatických lyžařů hodnotí rozhodčí. „Pořád trénujeme ten cork 720 a backflip s mute grabem. Backflip s mute grabem znamená salto vzad s chycením jedné lyže, takže lyže při skoku udělají kříž. Cork 720 je skok mimo osu, kde se tělo dostane do vodorovné polohy a kolem své osy se otočí o 720 stupňů. Budeme se snažit to vypilovat, aby dostal co nejvíce bodů,“ dodal Filip Vích. A podmínky pro přípravu? Letos jsou v České republice jedním slovem výborné.


„Tady na Tanvaldském Špičáku si myslím, že mám podmínky úplně nejlepší. Jednak to mám kousek od domova a navíc nám denně napadne 15 až 20 centimetrů nového sněhu, což je pro trénování nových i těch stávajících skoků ideální. Je to bez rizika zranění a tady my i vycházejí vstříc. Kdykoliv něco potřebuji s rolbami nebo organizací, tak mi zdejší areál vychází maximálně vstříc,“ potvrdil mladý závodník. Kromě své přípravy se věnuje také tréninku mladých lyžařských akrobatů a věří, že z nich vyrostou úspěšní čeští reprezentanti.

autor: ppe
Spustit audio