Ani po půl roce se některým městům na Českolipsku nedaří nahradit chybějící strážníky

27. červen 2016

Na Českolipsku chybí strážníci. Někteří totiž museli odejít z řad městské policie kvůli chybějící maturitě, další si našli jiné zaměstnání. Velitelé tak po půl roce stále hledají vhodné kandidáty a ani po dvou výběrových kolech nemohou některá města na Českolipsku sehnat kvalitní strážníky. Od začátku roku se to podařilo jen několika málo městům v regionu.

„Plný stav strážníků není. Městská policie má mít 35 strážníků a v současné době máme obsazených 33 míst," říká velitel českolipské městské policie Vladimír Jeník, kde ještě vloni v září chybělo 7 strážníků.

Dva chybí i v Doksech, kde jsou nejvíce zapotřebí právě v létě, kdy do letoviska přijíždí stovky rekreantů.

„Je jich méně, ale služby pokryjeme. Co se týká víkendových a nočních služeb, tak je pokryjeme ve spolupráci s Policií České republiky,“ vysvětluje nezávislý místostarosta Doks Josef Pavinský. Na pozice strážníků vypsalo město už třetí výběrové řízení.

„První řízení mělo krátkou dobu, kdy nebylo pravděpodobně pro uchazeče možné připravit si veškeré doklady k přihlášení. Proto jsme vyhlásili druhé, kde bylo dost času. Přišlo pět přihlášek. Z nich jsme po pohovoru vybrali tři kandidáty, které jsme poslali na psychologické vyšetření. Výsledek byl pro nás nepřijatelný, a proto jsme nepřijali ani jednoho z nich,“ komentuje výsledek výběrových řízení Pavinský.

Podle Pavinského se počet strážníků doplní do konce roku, ale do začátku sezóny to není možné stihnout.

V Kamenickém Šenově také chybějí strážníci

V Kamenickém Šenově, kde má od základu vzniknout celá městská policie, je to obdobné. První výběrové řízení město zrušilo a vypsalo druhé. Proč, vysvětluje nezávislý starosta František Kučera.

„Jednak to byl malý zájem, a pak si myslíme, že to byli lidé, kteří by u městské policie neměli pracovat.“

Přestože město zatím nemá strážníky, má už velitele a od léta má začít fungovat. „Od 1. července má nastoupit velitel městské policie, který byl 15 let u městské policie v sousedním městě. Rozjede práci a věřím, že během srpna vybereme zbylé tři strážníky.“

Podle nezávislého místostarosty Doks Josefa Pavinského není nedostatek strážníků způsobený novelou zákona, která od nich od nového roku vyžaduje maturitní zkoušky.

„Maturita je dnes standardní do každého zaměstnání. Spíš je větší poptávka než nabídka. Další věcí je, že armáda, policie a vězeňská služba dělá nábor. Ti lidé mají dnes možnost se rozhodnout, kde se budou angažovat a kam se přihlásí.“

Plný stav má v regionu například městská policie v Novém Boru a Ralsku, kde řady strážníků doplnili teprve před nedávnem.

Spustit audio