Archeologové hledali na Valdštejnsku „poklady“ po vojácích - loupežnících z roku 1440

8. říjen 2017

Turnovští archeologové s detektory se vydali do Českého ráje na Valdštejnsko. Zajímalo je, co tam před stovkami let zanechali vojáci v ležení.

V roce 1440 po bitvě U Lipan se po české zemi pohybovala spousta rozpuštěných polních vojsk. Jedno z nich si udělalo vojenské ležení v Českém ráji. A tam začali bývalí vojáci, ze kterých se stali lapkové, dobývat hrad Valdštejn.

„Máme tady svazky šípů a podkov, je zřejmé, že tu byly nějaké sklady. Máme tady ale také srpy a nože. Je vidět, že vojáci po opuštění ležení na podzim roku 1440 po sobě příliš neuklidili. Myslím si, že vypili hradní pivovar a s veselou odtáhli a řadu předmětů nechali na místě,“ domnívá se archeolog Jan Prostředník.

„Většinou to byli sedláci a kupci, zalíbila se jim v uvozovkách ta bezstarostná vojenská realita života a začali fungovat i jako loupežníci. Valdštejn není výjimka. Tady v regionu byly takové lapkovské posádky na Troskách, na Kumburku, u Nové Paky,“ vyjmenovává historik Jiří Sajbt.

Nalezené předměty teď mají v rukou restaurátoři Vyšší odborné školy šperkařské. Nejvýznamnější vystaví Muzeum Českého ráje v Turnově.

Spustit audio