Areál bývalých LVT ožívá. Park u Technického muzea nabídne odpočinek i vojenské exponáty

V Liberci po malých krůčcích znovu ožívá areál v minulosti proslulých Libereckých výstavních trhů. Například obnovou rozlehlého nádvoří vedle Technického muzea. Právě dobrovolníci z muzea se tam rozhodli za přispění města vybudovat odpočinkový park. Zatím instalují jen lavičky, ale přibude také kolotoč. Později překvapivě taky kanón a obrněný transportér.

Během první fáze prací i dobrovolníci připevňují lavičky, zatím by jich mělo být pět. „Čas od času sem přijdu, tak proč bych sem nepřišel pomoct,“ říká dobrovolník Michal Smrž. „Vize je tu obrovská, že by tu vznikl prostor, kde by se pohybovaly děti, kde budou technické exponáty,“ popisuje ředitel Technického muzea Jiří Němeček.

Kanón i vojenský bunkr

Podle nezávislého náměstka libereckého primátora Tomáše Kysely má park u Technického muzea přislíbenou i finanční pomoc: „Předpokládáme, že to bude kolem padesáti až sto tisíc, to bude asi maximum, které může město investovat. Peníze by mohly být k dispozici během měsíce.“

Ve veřejně přístupném parku přibydou i vojenské exponáty, mezi nimi třeba i jeden kanón. „Dostaneme dokonce i transportér, který nám slíbil Vojenský historický ústav,“ popisuje Jiří Němeček. V parku bude i vojenský bunkr, takzvaný řopík. Technické muzeum momentálně řeší, jak devadesát tun těžký bunkr do parku přepravit.

Technické muzeum v Liberci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio