Asistenti městské policie dohlédnou na pořádek v centru Liberce a také na bezpečí cestujících v MHD

19. červen 2015

Asistenti městské policie dohlédnou na pořádek v centru Liberce a také na bezpečí cestujících v problematické autobusové lince 16. Městská policie v Liberci chce zaměstnat tři asistenty strážníků z řad dlouhodobě nezaměstnaných. Nábor už je v plném proudu a mezi uchazeči teď vybírá.

Kvůli častému nepořádku, kapesním krádežím i napadení řidiče v autobusové lince číslo 16 už do autobusů dopravní podnik nainstaloval kamerový systém. Cestující navíc pouští jen předními dveřmi.

„V Hamrštejně jsou tři domy, kde bydlí Romové a nastoupí do MHD, aniž by zaplatili jízdné. Stále jedni a ti samí lidé byli chycení už mnohokrát a bylo jasné, že tu pokutu z nich nikdy nevymámí, takže se to udělalo tak, že se nastupuje předními dveřmi a nastupující by měli řidiči předložit nějaký doklad,“ vysvětluje řidič jednoho z autobusů MHD Zdeněk Leszkoven.

V autobusech na problémové lince pomáhá kamera

Je to nejproblematičtější autobusový spoj. Řidiči tu musí velmi často řešit nepořádek, potyčky i kapesní krádeže. K tomu jim pomáhá i kamera.

„Nedávno se stala situace, kdy si Policie České republiky vyžádala záznam. Měli čas, měli místo - to je to, co já potřebuji. Potom jsem se s notebookem napíchl na kameru, vytáhl jsem ten záznam. Jednalo se o kapesní krádež a je hezké, že to bylo krásně vidět. Dokonce si stoupli přímo pod tu kameru, kde je ten záznam úplně nejlepší a okrádali tam jakousi paní. Bylo to vidět. Našli jsme to,“ dodává Leszkoven.

I proto šestnáctkou začnou jezdit asistenti městské policie a na pořádek v autobuse budou dohlížet, upozorňuje ředitel městské policie Ladislav Krajčík. „Na trase této linky se nachází "vyloučená lokalita". Občas jsou hluční, nerespektují to, že se v autobuse platí, obtěžují ostatní občany. Je to v zásadě letitý problém. Po opatřeních dopravního podniku se ta situace poměrně zklidnila, ale přesto je potřeba i dál pozornost.“

Asistenti strážníků dohlédnou i na pořádek v dolním centru města, a také u úřadu práce.

Zájem o práci asistenta má i pan Jiří z Liberce. Prý je na náročné služby připravený. „Fyzičku se snažím zdokonalovat v posilovně, protože jak jsem nezaměstnaný, tak mám času spoustu. Hlavně ale jsem zvědavý, jak to bude policie vymýšlet s tím, když přijde nějaká akce. Městská policie určitě nebude chtít pomocníky k tomu, aby zametali v kancelářích. Myslím si, že když budu dostatečně proškolený a budu vědět, co dá dělat, že se to dá zvládnout.“

Městská policie zaměstná tři asistenty. První hlídka je čeká v srpnu.

autor: Eva Malá
Spustit audio