Asistenti prevence kriminality pomáhají hlavně v problémových lokalitách. S lidmi se tam znají

15. srpen 2017

V České Lípě přibyli další dva asistenti prevence kriminality. Radnice se rozhodla navýšit jejich počet na základě dobrých zkušeností. Nyní ve městě působí čtyři asistenti. Ve dvojici, která chodí po České Lípě, je vždy muž a žena. Věnují se romským rodinám, které mají problém například se záškoláctvím. Protože jsou ale prázdniny, zaměřují se na nepořádek nebo na neukázněné pejskaře.

„Hlavně chodíme do těch problémových lokalit. To je Sever, Špičák, Dubice. O prázdninách je klid. Ve školním roce je toho mnohem víc. Ty děti se zašívají, nechodí do školy,“ vysvětlila Anděla Jirásková, která jako asistentka prevence kriminality pracuje u českolipské městské policie od září loňského roku.

A jak probíhá v průběhu školního roku jejich běžný zásah proti záškolákovi?

„Potkáme ho, zastavíme ho, zeptáme se ho jak to, že není ve škole. On nám řekne, že se mu nechce. Ale my ho nemůžeme odtáhnout, takže zavoláme kolegy strážníky. To přijedou a odvezou ho do školy,“ popsala Anděla Jirásková.

Jiří Cína je jediný ze čtyř českolipských asistentů prevence kriminality, který vyrůstal ve vyloučené lokalitě. A jak ho v jeho původním bydlišti vnímají, když teď nosí černou uniformu?

„Ti co mě neměli rádi už předtím, tak mě nebudou mít rádi ani teď s tou uniformou. Převážná část lidí je tu ta, která to vnímá dobře, že Romové mají na sobě uniformu, že Romové přispívají k tomu, aby byl veřejný pořádek,“ řekl Jiří Cína.

Nově má českolipská městská policie další dva asistenty prevence kriminality.

„Moje cesta začínala právě u těch vestiček, tam jsem potkávala strážníky. Ti mě oslovili a říkali, paní Pešlová, vy jste taková komunikativní, takže byste se na to hodila,“ popsala svůj nástup do policejních řad nová asistenka Eva Pešlová.

Takzvaný parlament v českolipské Dubici

„Jsem vlastně věřící člověk, a když mě lidé potkají venku, tak jsou to známí lidi, většinou nějak problematičtí. Probíráme pak věci, které je ještě třeba měnit,“ doplnil její nový kolega Lukáš Červeňák.

„My jsme to původně zkusili na tři měsíce s nimi pracovat. Celkem se to osvědčilo. Měli jsme výsledky z terénu, že je to skutečně přínosem,“ vysvětlil proč se navýšil počet asistentů prevence kriminality ze dvou na čtyři Antonín Doležal, zástupce ředitele MP Česká Lípa.

Asistenti prevence kriminality mají na starosti například dohled nad záškoláctvím, ranní hlídku u přechodu, ale přebírají i některé úkoly strážníků, třeba dohled nad veřejným pořádkem nebo znečišťováním.

„Samozřejmě ty jejich pravomoce jsou omezené, ale naučili se dobře s námi spolupracovat. Takže ty věci, které nemůžou řešit, tak nám oznamují a strážníci je pak dořeší na místě,“ doplnil Antonín Doležal.

Zatímco loni město financovalo asistenty prevence kriminality díky státní dotaci, jejich navýšení už zaplatí ze svého.

Spustit audio