Babišův konec v roli ministra financí. Sobotka mě zradil, paktuje se s Kalouskem, říká

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš není od středečního podvečera vicepremiérem a ministrem financí. „Teďka jsem dostal padáka, no,“ řekl v rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu pár minut před svým odchodem z vlády. Odvolání na návrh premiéra Bohuslava Sobotky považuje za nespravedlivé. „Dneska zvítězila korupční hydra Kalousek – Sobotka.“

Támhle v té tašce na rohu stolu máte věci, které si odnášíte z ministerstva sebou?
Ne, to je všechno. Nebojte se, já tady nic neukradnu.

Ale neříkám, že to ukradnete.
I když pan premiér teda rychle mě chce odvolat a (ministryně školství Kateřina) Valachová, která měla korupci, tak ta čestně podá demisi. Tak ne, ne. To jsou věci, které se týkají hnutí a nějakých mých věcí.

Pane ministře, vy jste ve své funkci manažera, podnikatele asi musel občas někoho odvolat z funkce, ale vám se to stává poprvé, ne?
To je pravda.

Jaké to je?
Poprvé ne. Mně se to stává už podruhé. Mě 27. dubna 1995 vyhodili z práce mečiarovci a konkrétně pan Boris Vostrý, toho času na útěku v Belize. Nevím, jestli si to lidi ještě pamatují. Takže je to podruhé. Teďka jsem dostal padáka, no.

Jaké to je?
Jaké to je? Tak v každém případě je to nespravedlivé a já jsem tady při stěhování našel takovou medaili, teď ji každému ukazuji. To jsou vlastně zakladatelé Československa, tady je pan Masaryk a Štefánik a Beneš. A tady je napsáno 'Pravda vítězí'. A já si myslím, že...

To je i na Hradě.
... že dneska zvítězila korupční hydra Kalousek - Sobotka. Protože jsem odvolán na vylhaných věcech a já si myslím, že - jak říkal Eduard Janota - "nejhorší ministr financí v historii naší země pan Sobotka" odvolává ministra, který má nejlepší výsledky. A nechci se chválit, ale fakta jsou jasná.

No tak bohužel u Eduarda Janoty si to už nemůžeme ověřit. Ono těch interpretací...
... ale pan prezident to říkal v tom interview. On s ním mluvil.

Těch interpretací toho vašeho odchodu je řada. Například komentátor Jan Macháček ve svém textu přemýšlí taky nad důvody vašeho odvolání a spekuluje, že za tím může být snaha prodat elektrárnu Počerady Pavlu Tykačovi.
Nevím. ČEZ je jako stát ve státě. Vždy byl a my jsme ČEZ nikdy neovládali. ČEZ ovládá management a čtyři odboráři, kteří se tam mají dobře. A těch důvodů může být různě - Diag Human, soud s OKD, kde máme šest miliard škodu a kde je pan premiér předvolán jako svědek, akorát soudkyně už rok a půl nedělá nic. Takže různé, různé důvody.

Co budete dělat po odvolání z funkce?
Co budu dělat? Dneska večer? Pojedu asi na Chodov a začnu si vykládat věci do nové kanceláře. A zítra mám výjezd na Kutnohorsko a v pátek budu pracovat na centrále hnutí, které potřebuje, aby ho začal konečně někdo pořádně řídit asi.

Podrobnosti čtěte na zpravodajském webu Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

autoři: jap , red
Spustit audio