Bakalaureáty oslavují celoroční práci studentů technické univerzity. Letošní jsou jubilejní

5. červen 2017

Muzeum plné krásných slečen a mladých mužů v extravagantních modelech. I tak může vypadat zahájení výstavy.

V Severočeském muzeu v Liberci představili své dvanáctiměsíční snažení mladí návrháři z tamní Technické univerzity. Výstava jejich modelů s názvem Bakalaureáty 2017, spojená s módní přehlídkou, je letos jubilejní. Obor Textilní návrhářství totiž v Liberci slaví 25. výročí.

„Pro nás je to obrovská oslava dlouholeté tradice,“ vysvětluje děkanka Textilní fakulty TUL Jana Drašarová. „Studenti mají nádherné nápady, které dokážou skvěle technicky propracovat,“ chválí je.

Přehlídka extravagantních modelů studentů

Stejně jako při předcházejících každoročních výstavách v Severočeském muzeu se i letos mohou návštěvníci setkat s originálním a mladým pohledem na aktuální pojetí módy, bytového textilu, tapiserií, šperku, skla a designu. „Vidíte otevřenost, kreativitu a nápady. Vždycky jsem napnutá, jak to dopadne, a vždycky to dopadlo výborně,“ hodnotí vedoucí katedry designu TUL Renata Štorová.

Celoroční práci inspirovanou slovenskou lidovou kulturou předvedla budoucí návrhářka Greta Tribusová. Gruzínským krajem se zase inspirovala Ciuri Imerlišvili. „V Gruzii jsem se narodila a čtyři roky žila. Chtěla jsem se tam vrátit prostřednictvím bakalářské práce,“ zdůvodňuje svoje téma budoucí návrhářka.

Modely lze vidět do neděle 11. června, kdy výstava Bakalaureáty 2017 v Severočeském muzeu končí.

Přehlídka extravagantních modelů studentů
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio