Běžkaři se psy budou mít v Jizerských horách speciální okruh

17. leden 2015

Nová turistická trasa vyrostla nad Bedřichovem v Jizerských horách. Do budoucna by mohla sloužit speciálně pro rekreační běžkaře se psy.

Trasa vede ze sedla Maliníku k Hašlerce. Později se na ni napojí další trasy a celý okruh povede do stop na Jizerské magistrále.

Je široká šest metrů. V letní sezoně bude sloužit pěším turistům, teď v zimě je k dispozici běžkařům. Do budoucna by se z ní podle projektanta Luboše Vanera mohla stát speciální trať pro lyžaře se psy.

„ Lidé se psy jsou obecně ze stop vyhánění. Tady by měli mít legální okruh. Slibujeme si od toho úbytek minimálně padesáti procent lidí se psy v centrální zóně,“ popisuje Vaner.

Mnoha lyžařům psi ve stopě opravdu vadí: „Myslím si, že psi by neměli na tratích být, hlavně když tam jsou třeba děti. Může dojít k nějaké kolizi,“ říká například rekreační lyžař Michal Hřebík.

„Pokud by těch psů bylo ve stopě hodně hustě, tak by mi to vadilo. A myslím si, že speciální trať by asi měli mít, ale záleží, jestli se to vyplatí, kolik těch případů celkem vlastně je,“ myslí si Jiří Cvejn.

„ Víc mi vadí pěší turisti, kteří chodí po těch stopách, to si myslím, že je nebezpečnější než nějaký pes,“ oponuje Petr Staněk, „ti psi jsou obvykle docela vycvičení a většinou jsou i rychlejší než já, takže dobrý.“

autor: sas
Spustit audio