Bílá tygřata pokřtil Špejbl s Hurvínkem na Maiu a Shankara

22. květen 2016

Bílým tygřatům v liberecké zoo jsou tři měsíce. Na sobotní křtiny (21. 5.) se přijely do Liberce podívat stovky lidí z celého Česka. Zajímaly je koťat i velmi netypičtí kmotři. Poprvé v historii liberecké zoologické zahrady nekřtili zvířata dvě loutky: Spejbl a Hurvínek.

Hurvínek - samozřejmě v doprovodu svého loutkového taťuldy Spejbla - křtil mláďata bílých tygrů se sobě vlastní rozverností - a to přesto, že už vlastně, podle doby, kdy poprvé stál na jevišti, vlastně dávno není dítětem, slaví totiž 90. narozeniny.

Jaká jména tygří mláďata od soboty mají, prozrazuje mluvčí ZOO Jan Kubánek: „Nakonec jsme po poradě vedení a zoologů vybrali jména Shankar a pro samičku Maia.“

Návrhů jmen přišlo přes dva tisíce, některé i ze zahraničí. Některé i kuriózní – třeba hokejové - Hokejka, Aréna, ale pak pohádkové, jako třeba Sneženka, Popelka a tak,“ řekl.

Bílá tygřata pokřtili v Liberci Špejbl a Hurvínek, byli u toho i moderátoři ČRo Sever

Koťata byla doposud závislá na matce, v posledních dnech se ale začínají osamostatňovat. A to ať jde o pohyb po šelminci a o stravu. Ještě sice sají mateřské mléko, ale už přecházejí i na typickou dospěláckou tygří stravu, potvrzuje hlavní ošetřovatel liberecké ZOO Luboš Melichar. „Samozřejmě je to maso,“ říká.

Na přilepšenou dostala bílá tygřata také nové hračky - speciální zvířecí míče, a to od hokejových bílých tygrů. A Hurvínek jim věnoval za smíchu přihlížejících jedno originální přání. „Já jim přeju, aby se do nich nikdy nedal červotoč…“

autor: sas
Spustit audio