Bolívijský stromatolit, starý téměř dvě a půl miliardy let, můžete vidět v Lomnici nad Popelkou

30. červen 2015

Desítky drahých kamenů, fosilií a zkamenělin je teď o prázdninách mimořádně k vidění v Městském muzeu v Lomnici nad Popelkou na Semilsku. Vše se našlo v nejbližším okolí, především v Českém ráji. V muzeu ale uvidíte chloubu místních kamenářů, tedy jejich sběratelské úlovky ze zahraničí, zejména z Bolívie, Argentiny nebo USA.

Unikátem je bolivijský stromatolit téměř dvě a půl miliardy let starý. Na výstavu ho ze své bohaté sbírky půjčil muzeu kamenář a brusič Ladislav Krotil.

„Jedná se vlastně o prokřemenělé zkamenělé bakterie z doby počátků života na Zemi. V Austrálii mají stromatolity staré až tři miliardy let.“

Bolivijský stromatolit vyniká v řezu nádhernou kresbou. Vyleštěný vypadá jak drahokam.

Fosilie,drahé kameny a zkaměnliny v Lomnici nad Popoelkou

„Řezá a brousí se stejně jako třeba achát nebo jaspis. Pokud je měkčí, nejde do takového lesku, ale matný lesk se z toho dostane,“ vysvětluje lomnický kamenář, který se na výstavě chlubí fosiliemi nalezenými v oblasti Nové Paky.

K vidění jsou i zkamenělé rostliny druhohor

Jsou to například psaronie, čili zkamenělé stromovité kapradiny, pak také araukárie, což jsou dřeviny druhohor, tedy z éry dinosaurů a ptakoještěrů.

Jako puzzle sběratel složil do vitrín objevené obří přesličky. „Našli jsme je na poli 50 centimetrů rozlámané pod zemí na Novopacku. Složili jsme je a vypadají jako větve obřích přesliček.“

Nalezišť vzácných kamenů v Čechách ubývá

Nasvícené expozice jsou plné trilobitů, vyhynulých hlavonožců - amonitů i zkamenělých ryb. Nechybějí ale ani jaspisy a acháty ze zahraničí. V Česku jsou podle Ladislava Krotila nejznámějšími nalezišti achátů Kozákov, Doubravice a Frýdštejn.

„Najít teď v Čechách pěkný achát je velký problém. Dřív jsem na Doubravici našel za dopoledne tašku achátů a 25 procent byly velmi slušné acháty. Teď je to spíš náhoda, když najdu jeden za rok. A na Frýdštejně jsou popraskané a navíc už tam majitelé neradi kamenáře pouštějí.“

Bolivijský stromatolit 2,4 miliardy let starý

Ve sbírce osmi kamenářů je třeba i velmi vzácné zkamenělé dřevo s achátem z Modrého lesa v americkém Wyomingu, kterých se do českých sbírek dostalo pouze šest. Krásou září i vybroušený korál ze Sumatry, ze kterého by byl krásný šperk, konstatuje s obdivem Andrea Soukupová.

„I mně jako ženu ty kameny upoutaly, a to nejen na to parádění, protože každý kámen je originál, každý je jiný. I já jsem spolu s dětmi propadla kouzlu kamenů a máme doma slušné sbírky.“

Výstava kamenné krásy je v městském muzeu otevřená do konce prázdnin.

Spustit audio