Braga se pyšní unikátním stadionem. Liberec se přesto pokusí její pevnost dobýt

Tři české týmy dnes nastoupí k utkáním pátého kole základní části Evropské ligy. Jedním z nich je i Liberec, který se krátce po 21. hodině představí na dosti atypickém fotbalovém stadionu v portugalské Braze. Ten je zasazen do skály na místě bývalého lomu, a také proto se mu říká A Pedreira, což v překladu znamená lom. Za bránou chybí tribuna, kterou v tomto případě nahrazuje právě skalní masiv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání 14. kola první fotbalové ligy mezi Slovanem Liberec a Spartou Praha. Michael Rabušic (vlevo) z Liberce a Costa Nhamoinesu ze Sparty.

Utkání 14. kola první fotbalové ligy mezi Slovanem Liberec a Spartou Praha. Michael Rabušic (vlevo) z Liberce a Costa Nhamoinesu ze Sparty. | Zdroj: ČTK

Když útočící fotbalista na jedné straně hřiště Estadia Municipal výrazně přestřelí, míči dopřeje pořádně tvrdý náraz do místní žuly. Jinými slovy zkrátka napálí balon přímo do skály, ve které je stadion jakoby vsazený. Díky tomu se tahle stavba trochu podobá libereckému stadionu U Nisy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté Liberce si v portugalské Braze zahrají na specifickém stadionu

„Nějaká paralela tam v tomto ohledu určitě je. Na druhou stranu pro nás však brzy skončila poté, co jsme po příchodu na stadion nastoupili do výtahu a ten nás odvezl do kabiny. To v Liberci nemáme,“ prohlásil trenér Slovanu Jindřich Trpišovský.

Navíc liberecký stadion není zrovna aspirantem na Národní cenu architektury, zatímco ze slov lidí v Braze máte skoro pocit, že ten jejich patří mezi skutečné skvosty.

„Stadion je skutečně vnímaný jako umělecké dílo moderní architektury. Projektoval ho významný portugalský architekt Eduardo Souto de Moura. Má specifickou konstrukci a také získal architektonické ceny,“ říká česká překladatelka, která v Braze několik let žije.

Liberec již dnes může postoupit do play-off Evropské ligy. Potřebuje ale i klopýtnutí Marseille

Číst článek

„Jasně, je to rozhodně speciální stadion! Lidi v Braze jsou na něho pyšní. Všichni o tom vědí, když se dělají žebříčky nejhezčích stadionů, náš stadion tam většinou nechybí," potvrzuje její slova jeden portugalský novinář.

Ani oni dva dnes nebudou chybět na Estadiu Municipal a určitě ne proto, aby zas a znovu i po letech obdivovali dokonalou přeměnu lomu ve fotbalový stadion, ale aby sledovali snahu jejich domácího SC v utkání Evropské ligy. Kouč hostujícího celku má však pro ně rázné varování.

„Všechny naše dosavadní výpravy do tepla znamenaly tři body, takže jsme rádi, že je teplo i tady, a doufáme, že i tentokrát bude tento příměr platit," věří Jindřich Trpišovský, že se z jihu ani tentokrát nebude vracet s prázdnou.

David Nyč, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme