Bude v létě fungovat koupaliště v Zákupech? Záleží na výsledcích rozborů vody

24. květen 2016

Koupaliště v Zákupech na Českolipsku zažilo minulý rok špatnou letní sezónu. Hygienici totiž ve vodě prokázali výskyt takzvaných cerkárií. Opakování této situace mají zabránit změny, kterými koupaliště prošlo. Jestli úpravy pomohly, to ukáže až rozbor vody.

„Na koupališti udržují břehy, stejně jako fungují pravidelné obchůzky kolem břehů koupaliště. Pravidelně tu sbíráme ze stěn plže. Kolem břehů chodí nejen zaměstnanci města, ale když končí i provozní tamní restaurace,“ komentoval loňskou situaci na koupališti v Zákupech starosta města Radek Lípa ze SLK.

Zaplavat si tehdy v koupališti mohlo být riskantní. Hygiena našla ve vodě plže, u kterých prokázala přítomnost druhu motolice, který je původcem cerkáriové dermatitidy. Ta je doprovázena intenzivním svěděním, často způsobující nespavost.

„Neprovozovali jsme koupání, ale jenom chaty a stany,“ vzpomíná na loňské léto správcová zákupského koupaliště Jana Švarcová.

Koupaliště v Zákupech

„Vzhledem k tomu, jaké bylo teplé léto, odhadujeme ztráty v řádech statisíců. Osobně si myslím, že to číslo se pohybuje mezi půl milionem a milionem na vstupném,“ upřesňuje starosta Zákup Radek Lípa ze SLK a dodává: „Přes zimu jsme nechali koupaliště vypuštěné, aby vymrzlo. Napouštěli jsme ho později, aby zde nezahnízdily kachny divoké, které jsou tím prvním přenašečem. Zbavili jsme se rákosí, aby kachny neměly kde zahnízdit, a plži neměli přirozené podmínky pro svůj vývoj.“

Kromě toho město nasadilo do vody asi dvě stovky kaprů a stovku amurů, kteří mají plže vysbírat.

Podle vedoucí českolipské komunální hygieny Pavly Procházkové zatím není možné odhadnout, jestli bude voda letos bez cerkárií: „Situaci budeme pochopitelně sledovat a stav budeme monitorovat. Vzorky na cerkáriovou dermatitidu, to znamená plže, jsme ještě neodebírali, ale běžně se sleduje dle monitorovacího kalendáře kvalita povrchové vody.“

Rozbor vody, který odhalí přítomnost plžů, by měla hygiena provést na zákupském koupališti v průběhu června. Výsledky rozboru budou známé na přelomu června a července.

Spustit audio