Budoucí vedení Harrachova chce získat zpět část odměny za zastupování města

Kauza kolem privatizace sklárny Crystalex rozdělila obyvatele Harrachova na dvě poloviny. Jedni chtějí, aby se město s bývalým právníkem soudilo o část odměny, kterou za zastupování Harrachova ve sporu získal. Druzí se domnívají, že smlouva je smlouva a její podmínky se mají dodržet. I to zaznělo v předvolební debatě Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Harrachov z obřího můstku

Harrachov z obřího můstku | Foto: Jan Rosenauer

Tomáš Ploc z ODS byl v Harrachově starostou až do roku 2010. Za jeho vedení byla podepsána smlouva s advokátem Tomášem Vašíčkem. Advokát měl podle ní získat odměnu 10 milionů korun.

„Od začátku se jednalo o deseti procentech z výše vykonavatelného závazku plus DPH. My jsme měli dvě možnosti. Buď sto, nebo deset. Všech 14 zastupitelů se rozhodlo, že deset je méně než sto, prostě je to deset procent odměny,“ tvrdí Ploc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební situace Harrachov: T. Ploc - ODS, E. Zbrojová - Starostové pro Liberec. kraj, T. Vašíček - Změna pro Harrachov, J. Čech - ANO 2011

Starostka Eva Zbrojová ze Starostů pro Liberecký kraj při debatě argumentovala tím, že částka ve smlouvě nebyla vyčíslená, a zastupitelé se tedy domnívali, že odměna se vypočítá z dluhu 17,5 milionu korun.

Právě Starostové volby v Harrachově se šesti mandáty vyhráli. Starostka na další čtyři roky obhájila svůj post a na svém slovu trvá.

„Zaplatili jsme soudní poplatek 150 tisíc korun na podanou žalobu o vrácení tří milionů korun. Odměna je nepatřičná. Naši noví právníci případ dokončili za 800 tisíc korun a nemyslíme si, že by někdo jiný měl neodůvodněně, když případ nedokončil, získat takovouto odměnu,“ říká.

Také Změna pro Harrachov měla u voličů úspěch. Jako druhá skončí se dvěma mandáty v opozici. Lídr a bývalý právník města Tomáš Vašíček tvrdí, že město nemá šanci spor o jeho odměnu vyhrát.

„Teď jsem ve fázi, kdy mám podat vyjádření k žalobě, a jsem přesvědčen o tom, že důvody, které vedly město k podání této žaloby, nemohou v rámci soudního řízení uspět, protože jsou víceméně vykonstruovány až dodatečně,“ myslí si.

Nejenom spor o odměnu však v současné chvíli pálí obyvatele města. Paní Marie Lišičanová volá po důstojném zázemí pro seniory. „Není, kde se scházet. Kdyby nebylo hasičů, nemáme se kde sejít. Všechno zrušili,“ stěžuje si.

Starostka chce prozatím vytvořit zázemí v takzvaném Panském domě, který napůl vlastní se zdejší sklárnou.

„Na začátku minulého volebního období jsme již jednali, že bychom tam společenskou místnost pro seniory vyčlenili, bohužel pak bylo daleko více jiných starostí, takže jsme na to trošku pozapomněli. Ale určitě se seniorům zase začneme věnovat,“ slibuje.

Obyvatelé by se postupně měli dočkat domova důchodců, dráhy pro bruslaře nebo kulturního centra. Jaroslav Čech z ANO 2011, budoucí koaliční partner, informuje, že se plánuje i zvýšení počtu sjezdovek.

„V zimě je zde až 13 tisíc návštěvníků a ti potřebují dalších 11 kilometrů sjezdovek, aby se na těch stávajících netlačili a měli komfort,“ říká Čech.

Město Harrachov ročně hospodaří s 37 miliony korun. O budoucnosti města bude s 15 mandáty rozhodovat nově vznikající koalice Starostů pro Liberecký kraj, hnutí Pro Harrachov, ANO 2011 a Evropských demokratů.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme