Budoucnost úklidu? Nanočistič libereckých vědců ochrání váš domov před špínou

23. září 2016

Nanotechnologie se z průmyslu a zdravotnictví dostávají i do domácností. Až osmdesát procent času by hospodyňkám mohly uspořit prostředky, které vyvinuli na Technické univerzitě v Liberci. Jakýkoliv povrch uhladí, a ten je pak odolný proti prachu, vodě, chemickým látkám i mastnotám. Čistidla totiž obsahují nanočástice oxidů. Tedy velmi jemně namletého písku.

Podle Petra Loudy, vedoucího výzkumného týmu liberecké univerzity nejsou nanotechnologie budoucností, ale už minulostí. „Tento svět postavila matka příroda v nanosvětě. My jsme tušili, že existuje, ale neměli jsme ty správné brýle, teď už nano umíme vidět,“ říká.

Pro představu: Kdyby mikrometr viditelný okem byla zeměkoule, nanometr by byl velký asi jako fotbalový míč.

Nanotechnologie se nyní dostaly i do čisticích prostředků. „Nanotechnologie umožňuje vytvářet povrch, který je otěruvzdorný, prodyšný, odolává vysokým teplotám, přesně kopíruje povrch stávajícího materiálu a vytváří ochrannou vrstvu, která pomáhá, abyste ten povrch nemuseli tak často čistit,“ vysvětluje Louda.

Jak nanočističe fungují?

„Když vezmeme klasický beton a nalijeme na něj vodu, za chvíli nasákne. Pokud použijeme napoliturovaný beton, vidíme, že materiál vlhkost udrží a do struktury se nic nedostane,“ vysvětluje Alexandr Filippov ze společnosti, která čisticí prostředky s nanotechnologií vyrábí.

Lavička z poloviny ošetřená čističem s nanotechnologií

S nanopřípravky by se mělo ušetřit na používání běžných čistidel. Měly by i méně zatížit životní prostředí. Podle ekologa Kamila Repeše jsou nanočističe zatím velká neznámá: „S nanotechnologií je to složité, nanočástice působí zatím kontroverzně, zatím není vyzkoušené, jaký vliv budou mít na člověka a životní prostředí.“

Technická univerzita si nechala čisticí prostředky pro domácnost patentovat stejně jako autokosmetiku, kterou vědecký tým vyvinul před rokem.

autor: Eva Malá
Spustit audio