Byznys s léky z Polska používanými v Česku na výrobu pervitinu stále kvete. I přesto, v Polsku platí už několik měsíců řada omezení

4. listopad 2015

Obchod s léky z Polska jako je Sudafed nebo Cirrus, ze kterých v Česku výrobci drog vaří pervitin, stále kvete. A to přesto, že polské lékárny mohou prodávat, zatím jen na zkoušku, bez předpisu pouze jedno balení těchto léků. Na Liberecku chytili celníci a policisté v poslední době nejvíc pašeráků u Hrádku nad Nisou a v krkonošském Harrachově.

Lesy u hranic s Polskem jsou plné vyloupaných platíček, ve kterých byly tablety léků na chřipku nebo nachlazení s obsahem pseudofedrinu. Pašeráci je tam vyloupávají a dávají po tisících do igelitových pytlíků, aby se lépe vešly do skrýší v autech.

Česká policie dlouho upozorňovala na to, že by léky, ze kterých se dá uvařit pervitin, neměly být v polských lékárnách ve volném prodeji. Částečně je polští zákonodárci vyslyšeli, konstatuje liberecká policistka Vladimíra Šrýtrová.
„Od 1. července tohoto roku do konce prosince 2016 platí přechodné období, kdy je prodej léku Sudafed omezen jen na jedno balení bez lékařského předpisu.“

Lék si navíc nemohou koupit děti a mladiství. Za porušení této vyhlášky hrozí podle Šrýtrové polským lékárnám pokuta ve výši až 500.000 zlotých, tedy něco přes tři milióny korun. „Lékárny toto nařízení mnohdy nedodržují,“ dodává Šrýtrová.

Baňka s pseudoefedrinem

Léků z Polska se i přes omezení dováží stále hodně

Potvrzuje to i celník Martin Stočes. Jeho kolegové našli ve vytipovaných vozidlech a u podezřelých lidí rekordní počty tablet Sudafedu a Cirrusu.

„V říjnu jsme zachytili a zajistili 15.000 kusů tablet. V jednom autě, v prostoru motoru, jsme našli ve dvou igelitových pytlích 4.500 kusů.“

Čtěte také

I když pašeráci léků často mění řidiče a auta, která hranici přejíždějí, někdy zariskují a nevyplatí se jim to.

„Před týdnem jsme zastavili řidiče, který vezl 5.500 tablet. Za dva dny jsme pak kontrolovali jiné vozidlo a byl tam stejný řidič. V autě jsme sice nic nenašli, ale nedalo nám to a prozkoumali jsme okolí - tak jsme našli tašku s 2.000 kusy léku.“

Krajský soud v Liberci řešil už několik kauz pašování léků s pseudoefedrinem. Výrobci pervitinu si nejčastěji najímají narkomany. Někteří kurýři, a jsou to i ženy, si tímto byznysem často řeší problémy s dluhy. A to i přesto, že jim za to hrozí 2-10 let vězení.

Spustit audio