Češi hýří nápady. Loni si nechali patentovat nejvíc vynálezů za posledních 20 let

Bezdrátové polohovací pero, dlaha na zlomeninu pánve nebo třeba léčivo ve formě koktejlu. To je výběr několika unikátních nápadů, na které si Češi loni nechali vystavit patent. Úřad průmyslového vlastnictví vydal loni 781 patentových známek, tedy nejvíce za posledních dvacet let. Nejčastěji lidé podávají přihlášky z oboru dopravy, stavby, zdraví a také zábavy.

Drůbežárny v Česku vyprodukují až 200 tun peří za jediný den. S nápadem, jak tento odpad dál využívat, přišel tým z Ústavu chemických procesů Akademie věd. Zjednodušeně řečeno proměňují peří na kapalinu, která se pak dá využívat třeba v zemědělství.

„Je to možno dodávat do živin pro ostatní hospodářská zvířata, třeba skot nebo prasata. Přímo tento roztok je možno použít jako živiny pro plůdek. Když se to tam nalije, tak si to z té vody vyzobou. Dále se ještě zkouší tento roztok, jestli by tento roztok nebyl vhodný třeba na ochranu a podporu růstu rostlin,“ popisuje Olga Šolcová z Akademie věd.

Za patent řádně zaplatíte

Jen přihlašovací poplatek k patentu stojí 600 korun, další tisíce jdou na provedení průzkumu a na udržovací poplatky. „Po případném udělení patentu, což je tak v padesáti procentech z podaných přihlášek, se platí udržovací poplatky, které za první roky činí 1000 korun ročně a pak postupně stoupají. V posledním dvacátém roce, protože patent může platit nejdéle dvacet let, činí 24 tisíc korun,“ upřesňuje vedoucí Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Dvornák.

Tohle jsou částky za patent, který platí jen v České republice. Ceny mezinárodní ochranné známky se pak šplhají do desetitisíců. „Rozdíl je hlavně v tom, kde vlastně ten patent platí, čili jaké teritorium pokrýváte. Pochopitelně čím větší teritorium pokrýváte, tím to bude dražší. Ale to je součástí vaší strategie, kde vlastně chcete, abyste si práva chránila. Kde jsou ti konkurenti, kam chcete expandovat a potřebujete si ta práva chránit,“ doplňuje Dvornák.

Lidé dělají často chybu v tom, když si novinku nechají patentovat jen v Česku. Dávají tak prostor zahraniční konkurenci, která nápad zpeněží bez profitu pro vynálezce.

autor: zus
Spustit audio