Česká Lípa: Demolice mostu zpomalí dopravu na několik dnů

27. květen 2016

Od dnešního dne (26. května) až do konce května bude uzavřená českolipská Moskevská ulice. Dělníci totiž začali demolovat druhou polovinu mostu na silnici I/9. Dopravu na hlavním tahu směrem na Prahu teď zpomalila jízda po mostním provizoriu. Řidiči čas neušetří, ani když se místu vyhnou a pojedou městem.

„Hydraulické nůžky jsou běžným postupem na demolici mostu, pokud je potřeba demolovat rychle,“ vysvětluje stavbyvedoucí Jakub Hromádka a pokračuje: „Dnes jsme začali demolovat most. Zítra se uzavře pod mostem průchod pro pěší a zbouráme středové pole a jeden pilíř, abychom mohli v pondělí opět zprůchodnit ulici pro chodce. Ti pak budou chodit na druhé straně, než budeme bourat.“

Při vjezdu do ulice je značka zákaz vjezdu. Dokonce je opatřená cedulí upozorňující, že je možné vjet pouze na hřbitov. I tak řidiči do uzavřené ulice vjíždí a otáčí se často až těsně před stavbou.

Uzavření Moskevské ulice v České Lípě je značeno

Už v dopoledních hodinách se tvoři dlouhé kolony před semaforem, který řídí dopravu po mostním provizoriu. Podle vedoucího českolipského dopravního inspektorátu Martina Markla provizorium skutečně dopravu zpomalilo: „Je to dáno cykly na semaforech. Musí se po něm jezdit pomalu, takže se prodloužil interval. Tím pádem se nám prodloužily kolony, které stojí před semaforem.“ Řidiči se koloně snaží vyhnout, a tím ucpávají dopravu ve městě.

Jednou z tras, kudy řidiči mohou jet a vyhnout se přejezdu mostního provizoria, je trasa podél řeky Ploučnice a dále Purkyňovou ulicí. Trasu ale zaplnily desítky vozů. Podle policie se stupeň dopravy blíží čtyřce až pětce. „Odpolední dopravní špička bude už opravdu na stupni pět. To znamená stojící kolony, nebo pomalu popojíždějící kolony,“ říká Martin Markl.

Jedno pozitivum ale oprava mostu a s tím související dopravní omezení přineslo. Ve městě ubylo kamionů. Moskevská ulice bude pro chodce uzavřená o víkendu. Pro dopravu do konce května.

Spustit audio