České dráhy hlásí výluky. Komplikovanější je třeba cesta do Drážďan

18. srpen 2017

Lidé, kteří mají v plánu o následujícím víkendu cestovat vlakem do německého Saska, musejí počítat s komplikacemi v dopravě. Už několik dní vlaky nezajíždějí do stanice v Žitavě, která se opravuje.

Stanice bude zavřená až do 11. listopadu. Dotkne se to provozu nejen na německé, ale i na české straně. Od včerejška jezdí z Liberce do stanice Mittelherwigsdorf místo vlaků expresní autobus, právě tam je přestupní stanice do Drážďan. Tento spoj ale vůbec nezastavuje v Žitavě. Do 1. září autobus nahradí spoje mezi Hrádkem nad Nisou a obcí Rybniště na Děčínsku. Z Hrádku se dostaneme pouze autobusem taky směrem do německého Seifhenndersdorfu. Výluky jsou i na trati mezi německou Žitavou a Zhořelcem. Podrobnosti o výlukách na železnici v Německu si můžete přečíst tady.

Omezení na železnici

Mezi Jeřmanicemi a Libercem na trati z Hradce Králové budou muset cestující v neděli přestoupit do autobusů. Výluka tam začne hned ráno, krátce po sedmé hodině, a potrvá do půl šesté. Jak náhradní doprava pojede, popisuje mluvčí Českých drah, Radka Pistoriusová: „Za rychlíky pojede náhradní autobusová doprava v úseku Rychnov u Jablonce nad Nisou a opačně. Stejně tak za osobní vlaky budou jezdit autobusy – v úseku Jeřmanice – Liberec a opačně.“

Výluka Liberec

Důvodem výluky je pokládání nových kolejí a pražců přímo ve stanici Liberec. Očekává se také zpoždění některých vlaků na této trati, ale nemělo by přesáhnout 5 minut. Pozorní by měli být hlavně cestující s jízdním kolem nebo kočárky, přeprava kočárků bude možná pouze do vyčerpání kapacity autobusů náhradní dopravy.

Nádraží v Liberci
autor: jch
Spustit audio