Českolipská nemocnice chce prodat pozemky i ubytovnu

16. prosinec 2014

Českolipská nemocnice plánuje prodej pozemků i ubytovny. Ta není v nejlepším stavu a bydlí v ní i nemocniční zaměstnanci. Vedení nemocnice by si přálo obojí prodat najednou jako celek. To ale nejde tak snadno.

„Ta ubytovna je ve stavu původním. Od doby jejího postavení se dělaly jen nejnutnější úpravy. Aby sem netekla voda, aby fungoval výtah, aby tu byly základní věci k dispozici,“ vysvětluje provozní vedoucí českolipské nemocnice Ladislav Sibera.

Ubytovna je klasický panelák, včetně vybavení a výtahu, včetně povrchu schodů. I podlahy jsou stále původní. Přestože se dělaly jen nejnutnější úpravy, uvnitř to katastrofálně nevypadá. Přesto tu jsou nedostatky, které z finančních důvodů není možné odstranit.

„Bylo by třeba udělat opravy rozvodů vody a kanalizace i stoupačky. Bylo to udržované v chodu v rámci možností a sil, ale ta stavební investice tu chybí,“ dodává Sibera.

Starou ubytovnu chce českolipská nemocnice prodat. Potvrzuje to i její ředitel Jaroslav Kratochvíl.

„Nemocnice plánovala prodej ubytovny a pozemků jako jeden balík. Situace se trošku změnila. Z dozorčí rady, od bývalé zdravotní radové Kocumové, přišel požadavek, že by se ten prodej měl rozdělit. Tak jsme poslali nabídku na pozemky městu a ubytovna je teď chvíli pozastavená. Tam jsou ubytováni naši zaměstnanci.“

Podle Kratochvíla by utržené peníze možná použili k obnově nemocničního vybavení.

„Vzhledem k tomu, že je spousta zařízení zastaralá, tak těch priorit má každé oddělené několik. Teď je v jednání, jestli ty peníze použít na zateplení, které stálo o 6,5 milionů více, než mělo být, nebo na rozvoj. Asi to budeme muset použít na obojí.“

Odhad ceny za prodej ubytovny je 6,5 milionu. „Cena 13,5 milionů za komplet, včetně pozemků, je v tuto chvíli a daném čase a místě obvyklá,“ dodává Kratochvíl.

Pozemky v areálu nemocnice určené k prodeji jsou podle územního plánu vyčleněné jako parková plocha. Kvůli jejich výhodnějšímu prodeji chce vedení nemocnice požádat město o změnu územního plánu.

Spustit audio