Českolipsko už není okresem s nejvyšší nezaměstnaností v Libereckém kraji. Vznikají tam další pracovní místa

12. prosinec 2014

Po dlouhých osmi letech už není Českolipsko okresem s nejvyšší nezaměstnaností v Libereckém kraji. Během roku tam výrazně ubylo lidí bez práce. V regionu totiž vznikají nové pracovní místa. Sehnat práci by teď proto mohlo být na Českolipsku o něco snazší.

Pavlína Fabiánová pracovala 25 let ve sklářském průmyslu. Pak přišly reorganizační změny a na rok se ocitla bez práce.

„Byla to spousta odříkání, hodně počítání. Než se něco koupilo tak se každá koruna obrátila. Byli jsme nucení si vzít i půjčky, aby se to dalo přežít, protože nejdříve se musí samozřejmě zaplatit nájem,“ popisuje Pavlína Fabiánová, která práci průběžně hledala.

„Dělala jsem i rekvalifikační kurz jako šička, ale bohužel jsem neprošla testem. Hledala jsem dál. Nakonec jsme našla práci v sociálních službách. Bylo to pod podmínkou, že si udělám kurz.“

Sehnat na Českolipsku práci by mohlo být snazší. Region byl celých osm let v Libereckém kraji okresem s nejvyšší nezaměstnaností. To se tento rok začalo měnit. Podle ředitelky českolipského úřadu práce Marcely Ottové byl letos vývoj nezaměstnanosti jiný než v uplynulých letech.

„Od ledna letošního roku nezaměstnanost v okrese stále klesá. Pět a půl tisíce uchazečů o zaměstnání v okrese Česká Lípa, to jsou údaje, na kterých jsme byli řádově před osmi lety.“

Na Českolipsko se vracejí firmy

Za pozitivní vývoj může podle Ottové to, že se daří ekonomice. Nezaměstnanost na Českolipsku klesla v průběhu roku řádově o více než dvě procenta. Trend by mohl pokračovat i příští rok.

„Českolipský závod firmy Fehrer Bohemia bude hned na začátku roku 2015 nabírat desítky nových pracovníků. Nabírá lidi, kteří mají určité problémy dostat se na trh práce. Jsou to jak lidi nad 50 let, tak mladí lidé bez praxe,“ konstatuje Marcela Ottová.

Nové pracovní příležitosti nebudou jen v České Lípě. V Ralsku staví firma KV Final továrnu kde bude v následujících letech pracovat až 300 lidí. Podle starosty Ralska Miroslava Králíka z ČSSD to tím nekončí.

„Druhá firma, která spěje k dokončení administrativních krků k tomu, aby se do Ralska dostala je DK Bohemia, která bude o pár metrů dál začínat s nějakým zpožděním za KV Final.“

Nová firma nabídne v příštích letech až 200 nových pracovních míst.

Spustit audio